Palestinienii din Gaza acuză că atacurile israelienilor fac zeci de victime. „Auzim explozii şi vedem fum negru”

Data publicării:
A Palestinian man and his children sit in a destroyed room following the targeting or a residential building by an Israeli airstrike in Rafah
Atacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza au provocat exodul a sute de mii de palestinieni. Foto: Profimedia

Forţele israeliene au ucis joi 35 de palestinieni în bombardamente aeriene şi terestre în întreaga Fâşie Gaza şi au dus lupte cu militanţii conduşi de Hamas în zone din sudul oraşului Rafah, au declarat oficiali din domeniul sănătăţii şi mass-media apropiaţi de Hamas.

Tancurile israeliene au avansat în sud-estul oraşului Rafah, s-au apropiat de districtul vestic al oraşului Yibna şi au continuat să opereze în trei suburbii estice, au declarat localnicii.

„Ocupaţia (forţele israeliene) încearcă să se deplaseze mai departe spre vest, sunt la marginea Yibna, care este dens populată. Nu au invadat-o încă”, a declarat un rezident, care a cerut să nu fie numit.

„Auzim explozii şi vedem fum negru care iese din zonele invadate de armată. A fost o altă noapte foarte dificilă”, a declarat localnicul pentru Reuters, potrivit News.ro.

Atacurile israeliene simultane asupra extremităţilor nordică şi sudică ale Fâşiei Gaza au provocat luna aceasta un nou exod a sute de mii de palestinieni care îşi părăsesc casele şi au tăiat principalele căi de acces pentru ajutoare, crescând riscul de foamete.

„Trupele IDF au localizat un lansator de rachete”

Israelul spune că nu are altă soluţie decât să atace Rafah pentru a elimina ultimele batalioane de luptători Hamas despre care crede că se adăpostesc acolo. Trupele sale s-au deplasat încet spre periferia estică a Rafah de la începutul lunii.

„Trupele operează în prezent pe baza unor informaţii referitoare la ţinte teroriste în zonele Brazil şi Shaboura, în timp ce depun toate eforturile pentru a preveni rănirea civililor şi după ce populaţia civilă din zonă a fost evacuată”, a declarat armata israeliană într-un comunicat.

Rezidenţii palestinieni au declarat însă că nu a avut loc nicio incursiune în Shaboura, în centrul oraşului Rafah.

„Trupele IDF au localizat un lansator de rachete gata să tragă asupra trupelor. În plus, trupele au localizat şi au dezmembrat mai multe puţuri de tuneluri şi lansatoare ale teroriştilor în zonă şi au eliminat mai mulţi terorişti în timpul unor întâlniri”, a adăugat comunicatul militar israelian.

Raiduri în Beit Hanoun

UNRWA, principala agenţie a Naţiunilor Unite în Gaza, a estimat, începând de luni, că peste 800.000 de persoane au fugit din Rafah de când Israelul a început să atace oraşul, la începutul lunii mai, în ciuda apelurilor internaţionale la reţinere.

În paralel, forţele israeliene şi-au intensificat ofensiva terestră în Jabalia, unde armata a ras de pe faţa pământului mai multe zone rezidenţiale, şi au lovit oraşul Beit Hanoun din apropiere, zone în care Israelul a declanşat operaţiuni majore în urmă cu mai multe luni. Israelul spune că a fost nevoit să revină pentru a împiedica Hamas să se regrupeze acolo. Armata israeliană a precizat într-o declaraţie că forţele au început să efectueze raiduri ţintite în Beit Hanoun „pentru a elimina teroriştii, a localiza şi a lovi infrastructura teroristă, de dedesubtul şi deasupra solului”.

Armata a declarat că trei soldaţi au fost ucişi în luptele de miercuri, ridicând numărul soldaţilor ucişi de la începutul incursiunilor în Gaza, la 20 octombrie, la 286 de soldaţi.

Israelul a lansat asaltul asupra Fâşiei Gaza în urma unui atac condus de Hamas asupra comunităţilor din sudul Israelului la 7 octombrie, în care luptătorii au ucis 1.200 de persoane şi au capturat peste 250 de ostatici. De atunci, ofensiva Israelului în Gaza a ucis peste 35.000 de persoane, iar alte mii de persoane ar putea fi îngropate sub dărâmături, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.

Citește și: Noi imagini șocante cu răpirea unor femei-soldat israeliene în timpul atacului Hamas din 7 octombrie. Presiuni asupra lui Netanyahu

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe ce a cheltuit un român 30£ (188 Lei) în Anglia. A cumpărat din magazin...
Digi FM
Calvarul trăit de o româncă în timpul relației cu un bărbat turc de religie musulmană: „Nu aveam voie să ies...
Pro FM
Boala de care suferă Anca Țurcașiu: „Nu există remediu”. Artista nu mai consumă carne de 34 de ani și a...
Film Now
A fost soție de actor și obișnuia să strălucească. Acum trăiește pe străzi, caută prin tomberoane și tot ce...
Adevarul
Regretele unei tinere care nu găsește serviciu de 4 ani: „Dacă aș fi știut asta, nu aș fi petrecut atât de...
Newsweek
EXCLUSIV Sute de mii pensionari fără pensie sau cu pensie greșit calculată. Eroare la nivel național
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...