Exclusiv Paleologu: Regimul Putin s-a transformat într-o sectă apocaliptică cu viziuni delirante. E un caz exemplar de patologie a puterii

Data publicării:
teodor paleologu

Theodor Paleologu a vorbit, vineri seară, la emisiunea Live cu Rotaru și Kiss de la Digi24, despre relația dintre China și Rusia și dintre dictatorii care conduc cele două regimuri, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Paleologu spune că regimul Putin s-a transformat într-o „sectă apocaliptică” și că Rusia a renunțat la orice pretenție de a-și mai ascunde „pornirile genocidare” împotriva Ucrainei.

„Nu știu dacă e un duet de mare succes (n. red. – între Putin și Xi) pentru că unul dintre parteneri este vasalul celuilalt. Suntem în plin proces de vasalizare a Rusiei în raport cu China. Puterea Rusiei scade, dependența Rusiei crește față de China. Pe de altă, parte, China nu pare animată de același spirit aventurist și belicos precum Rusia. Cu siguranță, China profită de slăbiciunea Rusiei. E asta o veste bună? Nu, n-aș zice că e o veste bună, dar dacă e să vedem partea plină a paharului este că, deocamdată, China nu se lasă antrenată în delirul Kremlinului.

De la distanță, se vede o vasalizare a Rusiei în raport cu China și o anumită prudență a Chinei care nu pare a avea aceleași urgențe precum Rusia. Ai un partener disperat, în mod evident, și altul în poziție de forță care profită, evident, de această poziție. Cât de mult profită nu pot să-mi dau seama pentru că nu știu detalii, poate o să citim în presă în zilele următoare.

Eu cred că pur și simplu nu poate exista o lume unificată politic, ideea unei one world e o utopie, universul politic este un plurivers și întotdeaun vor exista conflicte. Eu nu cred în pacea eternă.

Să sperăm că nu vor fi conflicte noi, dar războiul este legea umanității de când știm noi. Sigur că nu înseamnă neapărat că se va ajunge la conflicte absolut devastatoare, evident că tuturor ne e frică de un eventual război nuclear. Să sperăm că nu se va întâmpla în timpul duratei vieții noastre și că nu se va întâmpla nici mai târziu. Dar dispariția conflictului, războiului, de pe fața Pământului este deocamdată doar o frumoasă utopie. Sigur, au fost filosofi importanți care au susținut o asemenea viziune, dar nu cred că e justă. Din punctul ăsta de vedere, sunt un sceptic.

Și ce vedem în zilele noastre sunt o sumedenie de conflicte – avem acest conflict îngrozitor din Ucraina, în care Rusia este animată de o adevărată voință genocidară, la fel ca în anii ’30. E declarată. Toți lătrăii Kremlinului, cu Soloviov în frunte, care spun clar - „trebuie să distrugem Ucraina, să nu mai rămână nimic acolo” -  articole publicate, declarații la televiziunea rusă se delirează într-o veselie cu asemenea monstruozități care nu sunt sancționate în niciun fel și la fel ca în anii ’30 suntem într-o logică de-a dreptul genocidară, de distrugere a Ucrainei, alimentată de resentimentul eșecului. Pentru că a fost un eșec până acum invazia Ucrainei, Putin se aștepta să câștige foarte repede, nu e cazul.

Sigur că ucrainenii au dificultăți, pentru că forța Rusiei este superioară dar s-ar părea că resentimentul și frustrarea alimentează această dorință de a distruge Ucraina. Au lăsat-o baltă cu „frații noștri ucraineni”, acum e pur și simplu o dorință de a face cât mai multe victime, e a transforma țara într-un deșert.

E limpede că proiectul Chinei e anexarea Taiwanului dar să sperăm că vor rămâne până la urmă prudenți. Mai fac declarații, mai dau semne de combativitate, dar nu sunt profet să spun ce se va întâmpla dar tind să cred că elitele chineze sunt mai prudente.

Pe de altă parte, Xi Jinping e diferit de alți lideri ai PCC din ultimii 30 de ani. La el există o patologie a puterii mult mai serioasă.

Putin e un caz exemplar de patologie a puterii, practic regimul Putin este un fel de sectă apocaliptică, cu viziuni delirante - lupta între bine și rău, cu Rusia care apără moralitatea, care apără valorile, păi de nu deloc așa. Viața de familie e inexistentă în Rusia prin comparație, să zicem, cu Franța. În Franța sunt 66-67% de familii cu doi părinți, în timp ce în Rusia e sub 30%. Familia, valorile familiei în Rusia sunt zob.Violența domestică este la cote incredibile. Ateismul e mult mai răspândit în Rusia decât în Statele Unite”, a spus Theodor Paleologu la Digi24.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale