OPLAN 5015, planul unei posibile asasinări a lui Kim Jong-un

Data actualizării: Data publicării:
cor

 

Cotidianul britanic The Telegraph readuce în discuție existența unei unități a forțelor special sud-coreene care, în cazul izbucnirii unui război, se poate infiltra în Coreea de Nord pentru a-l asasina pe liderul de la Phenian, Kim Jong-un, cu scopul de a stopa conflictul într-un stadiu primar. 

Potrivit cotidianului, planul, cunoscut sub numele de OPLAN 5015 și elaborat în colaborare cu experții americani, face parte din strategia Sudului în ceea ce priveşte eventualitatea unui atac din partea nord-coreenilor şi a începerii unui război conventional.

The Telegraph nu este prima publicație care aduce în discuție în ultimele luni planul americano-sud-coreean. În luna martie, publicația de analiză militară National Interest a publicat o prezentare amănunțită a lui OPLAN 5015, pe fondul escaladării tensiunilor în Peninsula Coreeană. 

Președintele sud-coreean Moon Jae In a fost informat, luni, de înalți oficiali ai Ministerului Apărării în legătură cu revizuirea sistemului de apărare al țării. Șeful administrației prezidențiale de la Seul le-a transmis oficialilor ministeriali să implementeze reformele necesare în armată pentru a face faţă provocărilor tot mai mari din partea Coreei de Nord.

The Telegraph, citând ziarul Chosun Ilbo, mai precizează că armata ar trebui să fie pregătită oricând să „treacă rapid la o postură ofensivă în cazul în care Coreea de Nord pregătește o provocare de traversare a liniei (Zona Deimilitarizată – n.r.) sau un atac într-o regiune”.

De asemenea, premierul Lee Nak-yeon a cerut armatei să sporească mobilitatea, precum și capacitatea de a efectua debarcări pe cale aeriană și maritimă.

În cazul unui conflict convenţional în Peninsula Coreeană, artileria Nordului ar urmă să bombardeze liniile de apărare ale Sudului, de-a lungul Zonei Demilitarizate, precum şi capitala Seul, care se află la câteva zeci de kilometri de graniţă, subliniază cotidianul britanic.

Comform planului elaborat de către SUA și Seul, cele două țări, într-un război cu Nordul, ar miza pe superioritatea „copleșitoare” a forțelor lor navale și aeriene concentrate în bazele din Coreea de Sud și din Japonia, precum și pe portavioanele din vestul Oceanului Pacific.

Numai că ar dura săptămâni până când sud-coreenii ar primi întăriri din partea Statelor Unite, inclusiv blindate grele şi alte echipamente.

În OPLAN 5015 se mai precizează că vor fi identificate mai mult de 1.000 de ţinte primare în Coreea de Nord care să fie eliminate de către rachete, inclusiv depozitele de arme nucleare și instalațiile de lansare a rachetelor.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri