Producătorii de vaccinuri împotriva COVID-19 trebuie lăudați pentru că au planificat „probabilitatea” de a fi nevoiți să-și modifice produsele pentru a oferi protecție împotriva variantei Omicron, potrivit OMS.
Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al organizației, a spus că agenția studiază transmisibilitatea și severitatea noii variante detectate pentru prima dată în sudul Africii luna trecută, relatează Reuters.
„Este bine să nu așteptăm până când este dată alarma”, a spus el.
Compania BioNTech, care produce unul dintre vaccinurile anti-COVID împreună cu Pfizer, ar trebui să fie capabilă să-și adapteze vaccinul împotriva coronavirusului relativ rapid, ca răspuns la apariția variantei Omicron, a spus vineri CEO-ul companiei, Ugur Sahin.
Oamenii de știință sud-africani care studiază tulpina Omicron cred că simptomele sunt mai puțin severe pentru cei reinfectați cu COVID-19 și pentru cei vaccinați.
Maria van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, a declarat miercuri că organizația așteaptă mai multe informații despre transmisibilitatea noii variante Omicron „în câteva zile”.
„Va mai dura ceva timp și să nu ne grăbim să tragem concluzii”, a spus Lindmeier vineri.
„Datele preliminare, și am spus asta acum de ceva vreme, arată că există o transmisibilitate mai mare. Dar asta este tot ce avem până acum”, a spus el.
Delta rămâne varianta dominantă la nivel global, reprezentând mai mult de 90% din infecții, a adăugat purtătorul de cuvânt..
„Omicron poate fi în creștere și putem ajunge la un punct în care devine varianta dominantă, dar în acest moment varianta dominantă rămâne Delta”, a spus el.
„Restricțiile care au fost impuse în multe țări în urmă cu doar două săptămâni, lockdownurile, închiderea târgurilor de Crăciun în anumite părți ale Europei, acest lucru s-a făcut înainte de Omicron din cauza creșterii cazurilor cu varianta Delta. Să nu pierdem din vedere acest lucru”, a adăugat el.
Editor : M.B.