Oficialii americani sunt răsplătiți cu vacanțe de lux și cine de gală în Israel, dacă finanțează războiul din Gaza din bani publici

Data publicării:
ilustrație cartușe, gloanțe, bancnote dolari, steagul american
În timp ce bombele cad neîncetat asupra Fâșiei Gaza, mulți oficiali ai administrațiilor de la nivel local și statal din SUA își arătă sprijinul pentru Israel printr-un mecanism financiar mai puțin cunoscut: investiții din fonduri publice făcute în obligațiuni suverane emise de Israel. Foto: Shutterstock

De la începutul războiului din Gaza, mai multe state și municipalități americane au cumpărat obligațiuni de stat emise de Israel de cel puțin 1,7 miliarde de dolari cu bani publici, care apoi ajung să fie folosiți de armata israeliană în ofensiva contra grupării Hamas, potrivit The Guardian. Documentele obținute de o rețea globală de jurnaliști de investigație arată cum oficialii americani, atât din Partidul Democrat, cât și din cel Republican, care cumpără aceste titluri de stat primesc apoi acces la o lume de multe ori extravagantă care include cine de gală, evenimente sociale și întâlniri private cu lideri israelieni și oficiali de top din armată – și cum aceste înțelegeri depășesc granița dintre afacerile oficiale și viața privată.

În august 2023, un director al organizației Israel Bonds, care vinde obligațiuni de stat emise de Israel pentru a finanța guvernul și armata țării, a trimis un e-mail către biroul trezoreriei statului Ohio cu o ofertă: ar putea statul Ohio să cumpere obligațiuni israeliene de 5 milioane de dolari?

În mai puțin de 40 de minute, biroul trezoreriei a aprobat achiziționarea titlurilor de stat, crescând suma împrumutată de Ohio Israelului în 2023 la 35 de milioane de dolari.

În același timp, trezorierul statului Ohio, republicanul Robert Sprague, a aranjat împreună cu echipa de la Israel Bonds o vizită specială în Israel programată spre finalul anului.

La șase săptămâni după această tranzacție, Hamas a lansat atacul sângeros din 7 octombrie, în care au murit aproape 1.200 de persoane în Israel și alte 250 au fost luate ostatice.

În zilele ce au urmat, un val de susținere publică a venit din partea oficialilor americani din întreg aparatul de conducere al Statelor Unite pentru cel mai apropiat aliat al țării în Orientul Mijlociu.

Divest From Genocide Rally at Pennsylvania Capitol - 05 Feb 2024
Protestatari pro-palestinieni demonstrează în fața capitoliului statului Pennsylvania împotriva investițiilor americane în Israel. Foto: Profimedia Images

„Cel mai de succes program de emitere de datorii suverane din istoria lumii”

În timp ce Israelul lansa bombe asupra Fâșiei Gaza, care până acum au ucis peste 39.000 de oameni, majoritatea civili, potrivit autorităților palestiniene citate de Reuters, iar Congresul american, în frunte cu Joe Biden, a alocat miliarde de dolari pentru ajutoare financiare și militare destinate Israelului, mulți oficiali ai administrațiilor de la nivel local și statal din SUA și-au arătat sprijinul printr-un mecanism financiar mai puțin cunoscut: investiții făcute în obligațiuni suverane emise de Israel.

„Există o zonă a eticii unde sunt multe posibile conflicte de interes”, a spus Richard W. Painter, profesor de drept la Universitatea din Minnesota și fost avocat-șef în etică al Casei Albe în timpul administrației lui George W. Bush.

„Acest tip de practici, combinația dintre personal și oficial, pare să depășească cu mult ceea ce este considerat a fi acceptabil”, a spus Painter, referindu-se la acțiunile oficialilor publici descrise în acest articol.

Într-o eră a războiului și a îngrijorărilor tot mai mari legate de antisemitismul din SUA și de peste hotare, Israel Bonds consideră că activitatea organizației ajută să protejeze viitorul statului evreiesc.

Florida News - January 11, 2016
Joseph Abruzzo (stânga) a anunțat în luna martie a acestui an că Palm Beach a devenit „cel mai mare investitor al Israel Bonds din lume”, contribuind 700 de milioane de dolari. Foto: Profimedia Images

Având în vedere activitatea istorică a acestei organizații, care a reușit să strângă 52 de miliarde de dolari în peste șapte decenii, și pierderile suferite de economia Israelului din cauza războiului, rezultatele obținute de Israel Bonds ar putea avea consecințe reale asupra viitorului țării.

„Din anumite privințe, programul Israel Bonds este unul dintre – dacă nu chiar cel mai de succes program de emitere de datorii suverane din istoria lumii”, a spus Mitu Gulati, profesor al Școlii de Drept a Universității din Virginia.

Un singur reclamant care a dat în judecată Israel Bonds a pierdut 37 de rude în războiul din Gaza

Trezorierul statului Ohio a anunțat pe 11 octombrie că va investi alte 20 de milioane de dolari în obligațiunile israeliene, în timp ce Joseph Abruzzo, directorul financiar din partea Democraților al regiunii Palm Beach din Florida, unul dintre cele mai bogate comitate din țară, a anunțat investiții de 160 de milioane de dolari în titluri de stat emise de Israel, doar pentru luna octombrie.

Abruzzo a anunțat în luna martie a acestui an că Palm Beach a devenit „cel mai mare investitor al Israel Bonds din lume”, contribuind cu 700 de milioane de dolari din portofoliul de 4,67 miliarde de dolari al organizației.

În războiul din Gaza au murit peste 39.000 de palestinieni, majoritatea civili, iar aproape toți cei 2,3 milioane de locuitori ai zonei au fost nevoiți să își abandoneze casele. Foto: Shutterstock

Trei locuitori ai Palm Beach cu origini palestiniene l-au dat în judecată pe Abruzzo pentru că și-ar fi încălcat obligația fiduciară față de plătitorii de taxe și pentru că a investit „din motive sociale, ideologice și politice” - ceea ce este interzis prin lege în Florida din 2023.

Unul dintre reclamanți a spus că armata israeliană i-a omorât 37 de membri de familie începând din 7 octombrie 2023.

Vizită oficială sau vacanță de lux

Călătoria lui Sprague în Israel arăta mai degrabă ca o vacanță de lux decât o vizită oficială: cazare la un hotel de cinci stele din Ierusalim, o cină de gală într-o locație subterană cu tavan boltit din piatră, o vizită în Orașul lui David, un sit arheologic controversat, întâlniri cu politicieni israelieni, o degustare de vinuri, un tur exclusiv în două baze militare israeliene și un tur privat al Muzeului Poporului Evreu din Tel Aviv, unde se află cea mai veche copie a Bibliei ebraice (Tanah).

În ultima zi a călătoriei, itinerariu includea o vizită la reședința prezidențială pentru o întâlnire cu președintele israelian Isaac Herzog. Vizita lui Sprague a fost, până la urmă, anulată.

robert-sprague
Călătoria pe care Robert Sprague, trezorier al statului Ohio, o planificase în Israel arăta mai degrabă ca o vacanță de lux decât o vizită oficială. Foto: Profimedia Images

Din 7 octombrie și până în prezent, Israel Bonds a strâns fonduri de 3 miliarde de dolari din toată lumea. În același timp, grupul a atras atenția activiștilor care cer boicotarea Israelului.

Grupul Vocea Evreilor pentru Pace a protestat în mai în fața birourilor din Philadelphia ale Israel Bonds, provocând închiderea mai multor străzi din centrul orașului și cerând ca administrația locală să își retragă investițiile pentru Israel.

Multe dintre statele americane care au acceptat să cumpere obligațiuni israeliene sunt aceleași care s-au mobilizat în forță împotriva strategiilor de investiții legate de problemele sociale și de mediu, precum schimbările climatice, potrivit The Guardian.

Cei mai mulți oficiali financiari care au investit milioane de dolari în titlurile de stat emise de Israel în prima lună de război aparțin unui grup conservator care face lobby acum pentru a ține cât mai departe „stânga” de trezoreriile de stat.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale