Opt membri ai juntei militare care a preluat puterea prin lovitură de stat în Myanmar au fost sancționați, luni, de Uniunea Europeană. De asemenea, mai multe companii din sectoarele exploatării lemnului și diamantelor au fost incluse pe lista cu sancțiuni.
Mai mulţi miniştri şi miniștri adjuncți, precum şi procurorul general din Myanmar vor fi sancționați, potrivit unui comunicat al UE. De asemenea, „ţintind sectoarele pietrelor preţioase şi lemnului, aceste măsuri vizează restrângerea capacităţii juntei de a obţine profit din resursele naturale ale Myanmarului, fiind în acelaşi timp concepute astfel încât să nu afecteze în mod nejustificat populaţia”, se în document, citat de Agerpres.
Respectiva listă cuprinde 29 de persoane şi 6 entităţi. Persoanele sancţionate au interdicţie de călătorie în UE şi le sunt îngheţate activele din blocul european.
UE a mai decis blocarea în continuare a oricărui sprijin financiar destinat Myanmarului şi de care ar putea beneficia direct junta care a înlăturat-o de la putere pe şefa guvernului civil, Aung San Suu Kyi, şi a reprimat manifestaţiile ce au urmat loviturii de stat, provocând peste 860 de morţi, potrivit unei organizaţii de asistentă pentru deţinuţii politici.
Tot luni, liderul acestei junte, generalul Min Aung Hlaing, a avut la Moscova o întâlnire cu secretarul consiliului rus de securitate naţională, Nikolai Patruşev, la finalul căreia a fost anunţată o consolidare a cooperării între Rusia şi Myanmar.
Potrivit unui comunicat emis de consiliul rus de securitate naţională, cei doi au vorbit de „cooperarea ruso-birmaneză în combaterea terorismului, precum şi subiecte legate de ingerinţa inadmisibilă a altor state în afacerile interne ale Myanmarului”. Ei au „confirmat voinţa de consolidare a cooperării bilaterale”, se mai arată în comunicat.
La rândul său, un purtător de cuvânt al juntei a declarat că, după întâlnirea cu Patruşev, generalul Min Aung Hlaing a avut o întrevedere cu directorul general al companiei ruse de export de armament Rosoboronexport, Aleksandr Mikeiev, pentru a discuta despre o eventuală cooperare militară şi tehnică.
Conform postului de radio de stat MRTV din Myanmar, generalul Min Aung Hlaing a sosit la Moscova în fruntea unei delegaţii care va participa la o mare conferinţă pe teme de securitate internaţională, ce se va desfăşura trei zile începând de marţi şi va reuni responsabili militari din peste o sută de ţări.
Adunarea Generală a ONU a adoptat vineri o rezoluţie neconstrângătoare ce condamnă lovitura de stat din Myanmar şi cere „tuturor statelor membre să împiedice afluxul de arme” către această ţară. Textul a fost adoptat cu votul a 119 ţări, alte 36 abţinându-se, printre acestea din urmă fiind de asemenea China, principala aliată a juntei, şi Rusia.
Editor : Adrian Dumitru