Șeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, avertizează marți că poluanţi petrolieri care echivalează cu o cantitate de cel puţin 150 de tone se scurg de-a lungul fluviului Nipru, precizând că „ar putea ajunge până în Mediterană”, relatează CNN.
După ce rezervorul Kahovka a fost distrus, circa 95.000 de tone de peşte mort plus carcase de delfini au fost găsite pe ţărmul Mării Negre în Bulgaria şi Turcia, spune acelaşi oficial ucrainean.
Potrivit acestuia, inundaţiile rezultate în urma spargerii barajului vor avea efecte semnificative asupra mediului, circa 50.000 de hectare de pădure au fost inundate şi „cel puţin jumătate (din pădurile ucrainene) vor muri”, iar zona inundată avea o faună de circa 20.000 de animale sălbatice, scrie Agerpres.
Ministerul ucrainean al Sănătăţii a avertizat luni cetăţenii să nu înoate şi să nu pescuiască în apele din regiunile Odesa, Nikolaev şi Herson. Potrivit unei declaraţii emise de acest minister, circa 40 de puncte de monitorizare a calităţii apei au fost stabilite în aceste regiuni pe Nipru în zonele inundate şi de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre, iar printre cele mai periculoase bacterii sau virusuri din apă se numără salmonella, rotavirus sau E.coli.
Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru distrugerea barajului. Responsabilul din cadrul preşedinţiei ucrainene citat mai sus a cerut ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru dezastrul ecologic provocat.
Editor : C.L.B.