Oficial CNCAN: Linia de înaltă tensiune de la centrala Zaporojie a fost repusă în funcțiune. Reactoarele rămân oprite

Data actualizării: Data publicării:
Ukraine Russia Military Operation
Defecțiunea de la linia de înaltă tensiune de la centrala Zaporojie a fost remediată, anunță CNCAN Foto: Profimedia Images

Linia de înaltă tensiune care alimenta cu energie electrică centrala nucleară de la Zaporojie a fost repusă în funcțiune, specialiștii reușind să rezolve problemele tehnice ce au determinat, joi, deconectarea ultimelor reactoare funcționale ale celei mai mari centrale atomice din Europa, a anunțat la Digi24 Petre Min, coordonator al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

Operatorul de energie nucleară din Ucraina, Energoatom, a anunțat joi că centrala nucleară Zaporojia a fost deconectată de la rețeaua națională ucraineană pentru prima dată în aproape 40 de ani de funcționare. Ultimele două reactoare aflate în funcțiune de la centrala nucleară Zaporojie a fost oprite joi, după ce incendiile din apropiere au deteriorat liniile electrice. Incendiile au izbucnit în gropile de cenușă ale termocentralei pe cărbune din apropierea centralei şi au afectat liniile electrice care conectau centrala la reţeaua electrică ucraineană. Aprovizionarea cu electricitate a centralei nucleare este asigurată de respectiva termocentrală.

Petre Min a precizat că cele două reactoare rămân în continare deconectate, dar ele au fost oprite în deplină siguranță.

„Pe baza informațiilor pe care noi le-am primit, informații oficiale, verificate inclusiv cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică, în niciun moment funcția de siguranță nu a fost sub semnul întrebării. Sistemele de oprire în siguranță au funcționat, chiar dacă linia de înaltă tensiune a creat ceva probleme, și practic aceste reactoare au fost oprite în siguranță. Da, sunt deconectate în continuare de la această linie de înaltă tensiune, dar din ultimele informații pe care noi le-am primit, această linie de tensiune în acest moment este funcțională. Au reușit să să rezolve problemele tehnice care au condus la deconectarea celor două reactoare care practic mai erau în funcție”, a declarat la Digi24 Petre Min, coordonator CNCAN.

„În niciun moment, în această situație, răcirea reactorului, răcirea combustibilului nu a fost pusă sub semnul întrebării. (...) În niciun moment limitele în care funcționează reactorul nu au fost depășite, deci nu putem să vorbim despre un nivel de la care ar putea să devină periculos. Reactorul a fost răcit în continuare, nu a fost absolut nicio problemă, deci nu putem să vorbim despre un nivel crescut de temperatură în reactor, pentru că toate lucrurile au funcționat în continuare în siguranță”, a precizat oficialul CNCAN în legătură cu temerile că un astfel de incident ar putea duce la o supraîncălzire a reactoarelor.

„Vorbind ipotetic, (supraîncălzirea reactorului intervine ) în momentul în care se pierde răcirea în reactor, dar ca să se piardă răcirea în reactor, adică acest combustibil nuclear să nu mai fie răcit - temperatura crește și practic începe acest combustibil să se topească, deci practic, astea sunt funcțiile care trebuie să fie realizate, funcții care asigură funcționarea în siguranță, răcirea. Vorbim de mii de grade. Un reactor funcționează normal la sute de grade.  În momentul în care am avea un nivel periculos, ajungem la mii de grade. Acestea sunt scenariile pe baza cărora se fac analize și se proiectează instalații nucleare. Mai mult de atât, astea sunt scenarii pe baza cărora facem analize pentru a ne pregăti în cazul în care se întâmplă accidente, să eliminăm sau să diminuăm potențiale consecințe”, a explicat Petre Min.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
shoturi alcool
Cinci turiști au murit în Laos, după ce băut „shot-uri” primite gratuit. Avertisment printre călători, în...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...