„Occidentul ne-ar fi bombardat deja” dacă nu era Putin. Lukașenko spune că doctrina nucleară a Rusiei trebuia schimbată mai repede

Data actualizării: Data publicării:
lukasenko putin
Președintele Rusiei Vladimir Putin l-a decorat cu Ordinul Sfântului Apostol Andrei pe președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko.. Sursa foto: Profimedia Images

Schimbările anunțate de Rusia în politica sa privind armele nucleare erau așteptate de mult și probabil vor „răcori ardoarea” inamicilor săi occidentali, a declarat liderul belarus Alexander Lukașenko într-un interviu difuzat duminică, informează Reuters.

Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a declarat că „capete înfierbântate” din Occident au auzit deja semnalele nucleare trimise de Moscova chiar înainte ca liderul de la Kremlin să anunțe schimbările luna trecută.

Putin a declarat pe 25 septembrie că Rusia extinde lista de scenarii care ar putea-o determina să ia în considerare lansarea unei arme nucleare, inclusiv dacă ar avea informații fiabile despre un atac transfrontalier masiv împotriva sa, care implică avioane, rachete sau drone. El a spus că Moscova va considera orice atac asupra sa susținut de o putere nucleară drept un atac comun.

Anunțul a fost răspunsul Kremlinului la deliberările din Statele Unite și Marea Britanie cu privire la acordarea sau nu Ucrainei permisiunea de a lansa rachete convenționale cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident pentru a atinge ținte în adâncul Rusiei.

Această doctrină ar fi trebuit să fie reînnoită cu mult timp în urmă”, a spus Lukașenko, care anul trecut a fost de acord cu Putin cu privire la staționarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus.

El a spus unui reporter de televiziune rusă că rachetele occidentale „ne-ar bombarda deja, în special Rusia” ar fi bombardată, dacă Occidentul nu ar fi acordat atenție semnalelor nucleare anterioare ale lui Putin. Dar schimbarea doctrinei nucleare „probabil le răcorește ardoarea”, a adăugat el.

Ucraina a acuzat Rusia de șantaj nuclear, iar președintele său, Volodimir Zelenski, a îndemnat Occidentul să ignore „liniile roșii” ale lui Putin.

Moscova spune că avertismentele sale sunt reale, iar Putin a spus că SUA și aliații săi se vor lupta direct cu Rusia dacă vor da undă verde Kievului să tragă rachete americane ATACMS și British Storm Shadow în adâncul Rusiei.

Ce prevede doctrina nucleară a Rusiei

Actuala doctrină nucleară a fost stabilită de președintele Vladimir Putin în iunie 2020 printr-un decret de șase pagini.

Federația Rusă își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare ca răspuns la utilizarea armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă împotriva acesteia și (sau) aliaților săi, precum și în caz de agresiune împotriva Federației Ruse folosind arme convenționale, atunci când însăși existența statului este pusă sub amenințare”, se spune în acest decret.

Deoarece acest risc nu este definit în mod explicit, Putin a amenințat că va folosi arsenalul nuclear al Rusiei pentru a descuraja orice răspuns direct occidental la trimiterea de trupe în Ucraina. Amenințările au căpătat un ton mai hotărât după ce Zelenski a cerut în mod repetat să primească acceptul pentru a utiliza rachete cu rază lungă pe teritoriul Federației Ruse.  

Într-o discuție televizată la Forumul Economic de la Sankt Petersburg din 7 iunie, Putin a spus că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare pentru a-și asigura victoria, dar că doctrina nucleară este un „instrument viu” care se poate schimba. Tot în iunie, șeful comisiei de apărare a parlamentului rus a spus că Moscova ar putea scurta timpul de luare a deciziilor pentru utilizarea armelor nucleare dacă va percepe că amenințările cresc. 

Rusia a amplasat rachete nucleare tactice în Belarus

Rusia a luat deja măsuri concrete prin staționarea de rachete nucleare tactice în Belarus și desfășurarea exercițiilor în acest an pentru a exersa lansarea unor astfel de arme. Lansatoarele nucleare mobile au fost amplasate „pe rutele de patrulare de luptă”, potrivit presei de stat care a postat o înregistrare video cu sisteme de lansare pentru racheta balistică intercontinentală Yars, în timp ce sunt desfășurate în Novosibirsk, Siberia.

Ministerul rus al Apărării a anunțat, luni, că unitățile mobile de lansare ale rachetelor sunt deplasate pe teren pentru a executa misiuni de patrulare și pregătire în eventualitatea unui conflict și face parte din strategia de descurajare nucleară a Rusiei. TASS a precizat că se verifică „pregătirea” personalului și a echipamentelor „pentru sarcini de lungă durată pe teren”.

Există voci, însă, care cred că tot ce face Putin este să lanseze amenințări și că Rusia nu va escalada conflictul până la punctul de a și folosi arme nucleare. Peter Rutland, profesor de studii rusești, est-europene și eurasiatice la Universitatea Wesleyan, a declarat că schimbarea doctrinei nucleare rusești a fost „o evoluție care servește la menținerea amenințărilor nucleare ale lui Putin în ciclul știrilor internaționale”.

Dar nu reprezintă o schimbare substanțială a poziției doctrinare a Rusiei și nici nu indică cu adevărat o disponibilitate sporită de a utiliza arme nucleare”, a declarat el pentru Newsweek.

Și Nikolai Sokov, un fost diplomat rus și sovietic pentru controlul armelor, a spus că scopul lui Putin este să trimită un semnal către Occident, dar avertizează că ar trebui ca liderii țărilor care ajută Ucraina ar trebui să fie atenți. „Este o mare greșeală să spui „Oh, ei doar vorbesc”, a spus el. „Când schimbi doctrina, toată lumea ar trebui să fie atentă”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Are 30 de ani, 7 milioane $ în cont și nu a făcut decât să se joace toată ziua pe calculator și...
Digi FM
MrBeast, 27 de milioane de vizualizări în 16 ore, la un clip filmat în Salina Turda. A stat 7 zile în...
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
Sharon Stone dezvăluie numele actorului care sărută cel mai bine: E fabulos. Nu l-aș putea compara cu nimeni
Adevarul
Cât de des trebuie să spălăm cearșafurile? Explicațiile specialiștilor și riscurile la care ne putem supune
Newsweek
VIDEO Un avion F-16 al Ucrainei a doborât un avion Su-34 al Rusiei. „Pentru asta au fost date”
Digi FM
Mesajul lăsat de tricolori în vestiarul din Larnaca, după meciul cu Cipru: "Vă mulțumim pentru ospitalitate"...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Momentul incredibil când un câine scapă din ghearele unui vultur pleșuv. Imaginile au devenit virale
Film Now
Motivul pentru care Hugh Grant a înșelat-o pe frumoasa Elizabeth Hurley cu o damă de companie
UTV
Cu cine isi petrece Mario Fresh timpul in Dubai, dupa despartirea de Alexia Eram