Centrul în care Coreea de Nord efectuează testele nucleare ar fi transformat regiunea într-o „pustietate radioactivă”, motiv pentru care bebelușii care se nasc în zonă au malformații grave, acuză mai mulți dezertori, potrivit The Telegraph.
Aproximativ 80% dintre copaci s-au uscat, fântânile au secat, iar zona arată acum ca un deșert uriaș - acestea sunt afirmațiile făcute de 21 de dezertori care locuiau în regiunea Kilju, unde se află centrul de testare nucleară Punggye-ri.
Despre muntele în care Coreea de Nord și-ar testa bombele și rachetele balistice au apărut numeroase informații îngrozitoare. Cea mai recentă indică faptul că peste 200 de muncitori ar fi murit în luna septembrie, după ce un tunel de la instalaţia de testare nucleară s-a prăbușit peste ei. De altfel, în zonă au fost înregistrate mai multe cutremure de magnitudine mare care, spun experții, ar fi cauzate de testele nucleare.
„Am auzit de la o rudă din Kilju că se nasc bebeluși cu malformații”, povestește un dezertor, care adaugă că localnicii sunt speriați că zona a fost contaminată cu deșeuri radioactive.
„Am vorbit la telefon cu membrii familiei mele și mi-au spus că fântânile au secat după al șaselea test nuclear”, povestește un alt nord-coreean.
Oamenii susțin că localnicii nu au fost niciodată avertizați în privința pericolelor testelor nucleare și că situația a devenit critică în ultimul an. „Doar familiile soldaților au fost evacuate. Oamenii obișnuiți habar nu au avut că se fac teste nucleare”, povestește un dezertor care a reușit să fugă din Coreea de Nord în 2010.
De altfel, locuitorilor din zonă li s-ar fi interzis să meargă la spitalele din Phenian. Iar cei care încearcă să se urce în tren cu mostre de sol sau apă riscă să fie arestat sau să fie trimis direct în lagăre.