Un chirurg francez ar putea fi pus sub acuzare după ce a încercat să vândă drept NFT (token non-fungibil) o radiografie cu rana unei supraviețuitoare a atacului de la sala de spectacole Bataclan din Paris, fără acordul ei, informează BBC.
Atacul de la Bataclan face parte din atentatele teroriste din Paris petrecute în noiembrie 2015. Au avut loc cel puțin trei expozii și șase atacuri armate în capitala Franței, atentatele fiind revendicate de organizația Stat Islamic. În total, 130 de oameni au fost uciși și 352 răniți.
Atacul de la Bataclan a avut loc în timpul unui concert al grupului american de hard rock Eagles of Death Metal. Peste 100 de spectatori au fost uciși.
Emmanuel Masmejean, un chirurg ortoped de la spitalul Georges Pompidou din Paris, a scos la vânzare pe internet drept NFT (token non-fungibil) o imagine cu antebrațul unei femei care avea un glonț de Kalașnikov aproape de os.
Potrivit anunțului de vânzare, persoana al cărei antebraț apărea în radiografie fusese împușcată în timpul atacului de la Bataclan, iar prietenului ei fusese ucis în atentatele revendicate de organizația teroristă Stat Islamic.
Întrebat de Mediapart - prima sursă care a publicat știrea - cum comentează situația, Masmejean a recunoscut că vânzare a fost "o greșeală" și că regretă că n-a cerut permisiunea pacientei.
Token-urile non-fungibile (NFT) sunt obiecte digitale de colecție, care nu pot fi duplicate. Ele nu au o prezență fizică, precum o sculptură sau un tablou. În schimb, token-ul acționeaza ca un certificat de proprietate.
Radiografia supraviețuitoarei de la Bataclan a fost scoasă la vânzare pe OpenSea, una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare de NFT-uri, contra sumei de 2.446 de euro, a scris Mediapart. Ulterior, anunțul a fost retras de pe platformă.
Potrivit AFP, avocatul femeii spune că ea a fost "șocată" să descopere ce a făcut doctorul.
Martin Hirsch, șeful spitalelor publice din Paris, a anunțat sâmbătă pe Twitter că pe numele medicului au fost depusă o plângere penală și o sesizare profesională în urma "comportamentului său atroce".
"Fapta este contrară bunelor practicilor profesionale, pune secretul medical în pericol, și este împotriva valorilor spitalelor din Paris și serviciului public", a scris Martin Hirsch într-un mesaj trimis angajaților, publicat și pe Twitter.
Editor : V.M.