O criptomonedă poate să distrugă o țară. Ce se ascunde în spatele afacerii „Bitcoin” din El Salvador
Nayib Bukele, președintele statului El Salvador, a numit doi investitori americani din domeniul crypto la conducerea Oficiului Național de Bitcoin al țării, în ciuda faptului că Fondul Monetar Internațional a emis mai multe avertismente cu privire la așa-numitele „obligațiuni vulcanice" ale guvernului de la San Salvador, scrie publicația El Pais.
Cripto-evanghelistul american Max Keizer l-a comparat președintele Nayib Bukele cu fostul președinte american John F. Kennedy. Până în urmă cu câteva luni, Keizer, un fost broker american și reporter apropiat de site-urile de propagandă rusești, a fost doar unul dintre multele personaje ciudate care au început să sosească în El Salvador în 2021, după ce Bukele a anunțat că statul său va fi primul din lume care va accepta bitcoin ca monedă legală de plată.
Multe dintre aceste personaje - un amestec de anarho-capitaliști, cyber-utopiști și oportuniști simpli - au părăsit între timp El Salvador, în timp ce entuziasmul pentru proiectul bitcoin a început să scadă. Cu toate acestea, El Salvador, una dintre cele mai mici și sărace țări din America Centrală, nu duce lipsă de crypto-evangheliști în cadrul guvernului, chiar dacă doar în 14% dintre afacerile statului s-a folosit bitcoin, conform cifrelor oficiale.
Secretomania și oportunismul
Crearea Oficiului Național Bitcoin, dar și restul proiectului crypto al președintelui Bukele, precum și o mare parte din politicile guvernului său, au un caracter secret.
Singurele cifre care au fost făcute publice sunt cele 200 de milioane de dolari cheltuite pentru crearea infrastructurii de lansare a monedei digitale, cum ar fi bancomatele bitcoin și o aplicație pentru telefonul mobil.
Dincolo de ceea ce a anunțat Bukele pe Twitter, nu știe prea multe despre cât a investit statul El Salvador în bitcoin. Pe lângă președintele Bukele, exietă mulți alți cripto-evangheliști care sunt activi pe rețelele sociale și au au sute de mii de urmăritori. De altfel, emisiunile și podcasturile la care acești participă și care sunt publicate pe platforme precum YouTube sunt principala sursă de informații despre politicile bitcoin din El Salvador, mai scriu jurnaliștii de la el Pais.
Max Keiser și soția acestuia, Stacy Herbert, se prezintă drept un fel de „poliție crypto", fiind autorizați să investigheze posibilele fraude în domeniu. Cei doi sunt și cei care decid ce investitor are voie să facă investiții și cine nu. „Nu primim niciun salariu pentru asta. O facem pentru președintele Bukele", spune Herbert adesea, în timp ce soțul ei numește munca lor „un act de iubire".
Lăsând la o parte pretinsul lor altruism, cuplul deține Heisenberg Capital, un fond de investiții ce aparține Bitfinex, una dintre cele mai mari platforme din lume pentru cumpărarea și vânzarea de Bitcoin. De asemenea, cei doi dețin și El Zonte Capital, un alt fond dedicat exclusiv investițiilor digitale în El Salvador.
Citește și: Platforma de tranzacționare a criptomonedelor FTX s-a prăbușit după o serie de tranzacții suspecte
Propaganda și diplomația corporativă
Ricardo Valencia, profesor de economie politică la Universitatea de Stat din California, susține că pentru Keiser și Herbert „adevărata valoare a instituției (Oficiul Național Bitcoin din El Salvador - n.red.) nu este de natură monetară, ci pentru propagandă și diplomație corporativă".
Oficiul Național Bitcoin din El Salvador este o instituție ce se află în subordinea președintelui țării și are puterea de a stabili relații internaționale. Profesorul Valencia, care este și specialist în comunicare, subliniază că instituția „are capacitatea de a concepe politici publice care sunt obligatorii pentru alte ministere din El Salvador, iar Keiser și Herbert au puterea de a inaugura ambasadele bitcoin în Europa și Statele Unite".
În Elveția și statul american Texas au fost deja deschise ambasadele bitcoin care aparțin statului El Salvador. Acestea lucrează în paralel cu canalele diplomatice oficiale ale statului din America Centrală.
„Se construiește o rețea de diplomați falși care va servi la răspândirea propagandei oficiale și corporative. Este un schimb de favoruri în cadrul uzului patrimonial al statului. În El Salvador nu există nicio diferență între depozitele personale ale lui Bukele și finanțele publice", adaugă profesorul Ricardo Valencia.
Având în vedere riscurile pe care le implică criptomoneda bitcoin, cum ar fi volatilitatea mare și lipsa de transparență, decizia lui Bukele de a adopta bitcoin ca mijloc legal de plată a stârnit reproșuri aspre din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), agențiilor de rating și chiar din partea guvernului SUA.
Orașul Bitcoin
În iunie 2021, Nayib Bukele a anunțat că criptomoneda bitcoin va fi moneda oficială a țării sale, împreună cu dolarul. El a făcut anunțul în timpul Conferinței Bitcoin de la Miami, un eveniment grandios cu prezentări în stil televangelist și sloganuri precum: „moarte pentru dolar" și „toată lumea împotriva Rezervei Federale".
Cripto-evangheliștii critică statul și îl consideră inamicul a ceea ce ei numesc „suveranitatea individuală". Pentru ei, nici anteprenori ca Elon Musk sau Mark Zuckerberg nu sunt suficient de puternici.
Cripto-evangheliștii percep viața în societate ca pe o junglă sau un cazino, unde practic singura lege este schimbul direct de bani digitali.
Bukele împărtășește, de asemenea, acest mod de gândire. La sfârșitul anului 2021, acesta a găzduit Bitcoin Week în El Salvador, un eveniment care a încercat să imite vibrația conferinței de la Miami. La petrecerea de la finalul evenimentului, Bukele a urcat pe scena principală și a spus: „Când Alexandru cel Mare a cucerit lumea, el a decis să înființeze 20 de orașe care să poarte numele Alexandria în tot imperiul său. Aceste orașe au fost niște semnale de speranță pentru restul planetei. Trebuie să înființăm prima noastră Alexandria aici, în El Salvador. Să construim Bitcoin City".
Bukele a mai spus că orașul Bitcoin va fi alimentat cu energie geotermală de la un vulcan din apropiere și că banii pentru a înființa școli, spitale și restul serviciilor necesare vor veni din așa-numitele obligațiuni vulcanice (obligațiuni bitcoin - n.red.) - adică noi titluri de stat susținute de bitcoin.
La un an și jumătate de la anunț, timp în care a ignorat avertismentele FMI, statul El Salvador a pregătit o lege care îi va permite să strângă 1 miliard de dolari prin obligațiuni susținute de bitcoin. Keiser și Herbert au jucat un rol cheie în acest proces. Potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la The Wall Street Journal, Bitfinex — compania-mamă a celor două fonduri ale lor — va oferi nu numai platforma tehnologică pentru obligațiuni, ci va solicita și o licență pentru a funcționa ca trader.
Dar Keiser și Herbert nu sunt singurele figuri influente din lumea cripto care au colaborat la implementarea proiectului bitcoin din El Salvador. Jack Mallers, un tânăr de 27 de ani care a creat o aplicație pentru transferuri rapide de bani în bitcoin, a fost unul dintre cei mai apropiați consilieri ai președintelui Bukele în elaborarea legii care a făcut din bitcoin monedă oficială. La fel ca soții Keizer și Herbert, Mallers avea și un interes personal în proiectul bitcoin din El Salvador. Acesta spera că aplicația sa va putea câștiga teren pe piața de remitențe a țării.
Aproximativ 20% din produsul intern brut (PIB) din El Salvador provine din bani care sunt trimiși de cetățenii statului ce locuiesc în străinătate, în special în SUA. Dar proiectul nu a funcționat și, potrivit unor surse apropiate lui Mallers, acesta nu s-a mai întors în El Salvador.
Doar 2% din remitențe sunt transferate prin bitcoin, conform datelor oferite de Banca Centrală din El Salvador, iar aproximativ 70% dintre cetățenii statului nu au nici măcar un cont bancar.
Notă editorială: O remitență poate fi în general definită ca trimiterea de numerar, cecuri sau transferuri dintr-o țară în alta. Aceste transferuri de bani ocupă un rol foarte important în economia internațională, în special în economiile în curs de dezvoltare. În realitate, majoritatea remitențelor sunt trimise de lucrători care au migrat într-o altă țară în căutarea unor oportunități de muncă mai bune care generează un nivel mai ridicat de venit. Apoi, venitul valutar produs de remitențe ajută la îmbunătățirea calității vieții familiilor acestor oameni, dar contribuie și la dezvoltarea economică a țării beneficiare.
„Incluziunea financiară a fost unul dintre obiectivele proiectului bitcoin din El Salvador. Dar nu există o politică publică care să dezvolte aceste obiective", spune economista Tatiana Marroquín. „Celelalte obiective au fost promovarea unui brand de țară care să atragă turiști. Dar tot ce s-a întâmplat cu bitcoin în ultimele luni, de la scăderea prețurilor și până la fraudele financiare, au făcut ca profilul financiar al statului El Salvador să scadă în loc să crească", mai precizează aceasta.
Bitcoin a pierdut 40% din valoare în ultimul an. Și de când președintele Bukele a anunțat că această criptomonedă va fi mijloc legal de plată în țara sa, FMI a dat din ce în ce mai multe avertismente. Ultimul avertisment a fost ca răspuns la emiterea iminentă a așa-numitelor obligațiuni vulcanice. Într-o declarație de luna trecută, FMI a subliniat: „Având în vedere riscurile legale, fragilitatea fiscală și natura în mare parte speculativă a piețelor crypto, autoritățile ar trebui să-și reconsidere planurile de extindere a expunerilor guvernamentale la Bitcoin, inclusiv prin emiterea de obligațiuni tokenizate".
Editor : Marco Badea
- Etichete:
- bitcoin
- el salvador
- criptomonede
- nayib bukele
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News