O ciupercă-parazit transformă în „zombie” furnicile din toată lumea: preia controlul asupra corpului și creierului gazdelor sale. Oamenii de știință au descoperit acum că și această ciupercă are propriii săi paraziți, iar acest lucru ar putea salva furnicile, relatează CNN.
Atacate de ciupercă, furnicile își abandonează cuibul și se cațără în copaci. Acolo, se încleștează pe o frunză și mor în câteva zile, pe măsură ce ciuperca le mănâncă. După ce pătrunde în corpul gazdei sale, ciuperca trimite o ploaie de spori pe pământ, pentru a infecta următoarea pradă.
Clasificate științific în genul Ophiocordyceps, pe tot globul există peste 20 de specii de ciuperci care atacă furnicile. Oamenii de știință bănuiesc că fiecare dintre zecile de specii de furnici afectate are propria sa tulpină de Ophiocordyceps.
Până acum, oamenii de știință au descoperit mecanismul molecular al interacțiunii parazitare dintre ciuperci și furnici care formează baza manipulării comportamentale, potrivit unui studiu din 2020. Cu toate acestea, modul în care acești paraziți funcționează este puțin înțeles.
Acum, cercetătorii au descoperit că ciuperca este la rândul său infectată cu paraziți fungici proprii, ceea ce ar putea ajuta la menținerea sub control a „zombificării” furnicilor, potrivit unui nou studiu
Dr. Joao Araujo, specialist în micologie la Grădina Botanică din New York, face drumeții prin pădurile tropicale în căutarea furnicilor zombie de mai bine de un deceniu. De-a lungul anilor, a tot observat ceva ciudat: o ciupercă albă neclară care creștea deasupra ciupercii care atacă furnicile.
Alți oameni de știință au observat ciuperca misterioasă de zeci de ani, dar Arujo și colegii săi sunt primii oameni de știință care au cercetat în mod sistematic problema, concentrându-se pe o tulpină de furnici zombie din Florida. Cercetătorii au descris structura fizică a ciupercilor care cresc deasupra ciupercii furnicii zombie și le-au secvențiat ADN-ul într-un studiu publicat pe 9 noiembrie în revista Persoonia.
Echipa a descoperit două noi genuri de ciuperci necunoscute până acum.
„Ne-am dat seama că există două linii diferite de ciuperci, unele noi, care infectează o specie care atacă furnicile în Florida”, a spus Araujo, autorul principal al studiului.
Fiecare dintre cele două ciuperci nou descoperite aparține propriului gen. Una dintre noile ciuperci, Niveomyces coronatus, este responsabilă pentru stratul alb neclar de pe ciuperca ce atacă furnicile - o componentă a numelui său („niveo”) provine de la cuvântul latin pentru „zăpadă”. A doua ciupercă nouă, Torrubiellomyces zombiae, este mai greu de observat: micile bucăți negre „arată ca niște purici”, spune Araujo.
Aceste ciuperci nu își „zombifică” gazda, dar se hrănesc cu țesuturile acesteia și par să îi provoace rău. În unele cazuri, o împiedică să elimine sporii care infectează furnicile, apoi crește și o consumă, spune Araujo.
Cele două specii sunt încă prea puțin cunoscute pentru a spune dacă au un impact major asupra populațiilor de ciuperci care atacă furnicile.
Editor : M.B.