O echipă de cercetători israelieni a descoperit că un parazit se află în spatele misterioasei dispariţii în masă a aricilor de mare, eveniment care pune în pericol coralii din întreaga lume.
Într-un nou studiu publicat în jurnalul Current Biology, cercetătorii israelieni au descoperit că infecţia cu scuticociliate, un parazit, a provocat moartea în masă a aricilor de mare cu ţepi lungi din Marea Roşie, anul trecut, şi a celor din Caraibe, în 2022, informează Agerpres.
Moartea subită a fost observată iniţial în rândul a mii de arici de mare din specia Diadema setosum, chiar în apropiere de ţărmurile din Eilat, cel mai sudic oraş din Israel.
În timp ce încercau să identifice cauza, cercetătorii au constatat că mortalitatea aricilor de mare s-a răspândit în Marea Roşie, până în Oman şi chiar până la Insula Reunion, la est de Madagascar, în Oceanul Indian.
Se estimează că sute de mii de arici au murit din această cauză până în prezent, au concluzionat cercetătorii.
Hrănindu-se cu algele care concurează cu coralii pentru lumina soarelui, aricii de mare sunt consideraţi protectori ai recifelor de corali.
În cazul în care nu este controlată, epidemia mortală în rândul aricilor de mare va reprezenta o ameninţare majoră pentru coralii din toate oceanele, au avertizat cercetătorii.
"Aceasta este o criză ecologică în dezvoltare, care ameninţă stabilitatea recifelor de corali la o scară fără precedent", a declarat Omri Bronstein, cercetător la TAU.
"Agentul patogen mortal este transportat de apă şi poate afecta zone vaste într-un timp foarte scurt", a spus specialistul, adăugând că în prezent nu a fost identificată nicio metodă pentru a ajuta aricii de mare.
Din moment ce nu există nicio metodă de a controla răspândirea infecţiei în rândul aricilor de mare, Bronstein a solicitat insistent, ca măsură de precauţie, înfiinţarea unor sisteme coralifere în zone izolate.
Editor : M.I.