„O tragedie absolută”. Marea Barieră de Corali se confruntă cu cele mai ridicate temperaturi din ultimii 400 de ani

Data publicării:
marea barieră de corali din australia
Marea Barieră de Corali, Australia. Foto: Shutterstock
Din articol

Temperatura apei din Marea Barieră de Corali din Australia a atins, în ultimul deceniu, cel mai ridicat nivel din ultimii 400 de ani, conform unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate miercuri.

Temperatura apei a crescut în fiecare an din 1960, însă a fost deosebit de ridicată în timpul episoadelor recente de albire a coralilor, potrivit acestei cercetări publicate în jurnalul ştiinţific Nature. O încălzire a apei care este, cel mai probabil, consecinţa schimbărilor climatice cauzate de acţiunea umană, relatează agenţiile AFP şi Reuters, potrivit Agerpres. 

Coautoarea studiului, Helen McGregor, s-a arătat „extrem de îngrijorată" de creşterea „fără precedent" a temperaturii apei.

Marea Barieră de Corali, care se întinde pe circa 2.300 de kilometri de-a lungul coastelor statului Queensland (nord-estul Australiei), este considerată cea mai mare structură vie din lume. Ea adăposteşte o biodiversitate extrem de bogată, cu peste 600 de specii de corali şi 1.625 de specii de peşti. De asemenea, recifele de corali protejează ţărmurile de eroziune şi reprezintă o sursă importantă de venituri din turism pentru multe ţări.

Fenomenul de albire a coralilor, care se traduce printr-o decolorare a acestora, este provocat de o creştere a temperaturii apei care are ca rezultat expulzarea algelor simbiotice ce conferă coralului culoarea specifică. În cazul în care temperaturile ridicate persistă, coralul devine alb şi moare.

Cercetători de la mai multe universităţi australiene au studiat temperaturile de suprafaţă din Marea Barieră de Corali folosind mostre de corali vechi pentru a reconstitui condiţiile de temperatură din 1618.

Oamenii de ştiinţă au forat carote în corali şi, la fel ca în cazul numărării inelelor unui copac, au analizat eşantioanele prelevate pentru a evalua temperaturile oceanice din timpul verii începând cu anul 1618.

Alături de datele furnizate de nave şi sateliţi, care datează de aproximativ o sută de ani, rezultatele au arătat că temperaturile oceanelor, care au fost stabile timp de sute de ani, au început să crească după 1900, ca urmare a influenţei umane, a concluzionat cercetarea.

Din 1960 până în 2024, autorii studiului au observat o încălzire medie anuală pentru perioada ianuarie-martie de 0,12 grade Celsius pe deceniu. În timpul ultimelor episoade de albire în masă (2016, 2017, 2020, 2022 şi 2024), temperaturile au fost şi mai ridicate.

Deşi coralii îşi pot reveni, temperaturile din ce în ce mai ridicate ale apei, combinate cu episoadele succesive de albire, exercită o puternică presiune asupra acestora, a avertizat Helen McGregor.

„Din ceea ce vedem până acum, aceste schimbări par să se producă prea rapid, astfel încât coralii nu au timp să se adapteze, ceea ce ameninţă cu adevărat reciful, aşa cum îl cunoaştem", a avertizat cercetătoarea de la Universitatea din Wollongong (Australia).

Daune extreme

Anul acesta, episodul de albire, unul dintre cele mai grave şi mai extinse observate vreodată, a provocat daune extreme în 81% din recif, potrivit celor mai recente date guvernamentale.

Oamenii de ştiinţă vor putea determina doar peste câteva luni ce procent din recif nu mai poate fi salvat.

„Pentru moment, putem să constatăm că reciful rezistă", a declarat pentru AFP Richard Leck, responsabil cu oceanele în cadrul World Wide Fund for Nature (WWF) Australia. „Şi-a revenit după crizele anterioare de albire a coralilor, dar la un moment dat <<elasticul>> se va rupe", a adăugat el.

„Recifele coralifere sunt primul ecosistem de pe planetă a cărui existenţă a fost ameninţată de schimbările climatice", a avertizat specialistul.

„Trebuie să sperăm că lumea nu va sta degeaba şi nu va permite ca acest lucru să se întâmple. Dar mai este doar o fracţiune de secundă până la miezul nopţii", a subliniat Richard Leck.

În iunie, UNESCO a solicitat Australiei să ia măsuri „urgente" pentru a proteja Marea Barieră de Corali, în special prin adoptarea unor obiective climatice mai ambiţioase.

Agenţia ONU doreşte ca guvernul de la Canberra să trimită o actualizare la începutul lui 2025 cu privire la demersurile sale pentru protecţia şi conservarea coralilor, însă nu a recomandat plasarea sitului pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Australia a investit aproximativ 3,2 miliarde de dolari (1,92 miliarde de euro) în îmbunătăţirea calităţii apei, reducerea efectelor schimbărilor climatice şi protejarea speciilor pe cale de dispariţie.

Însă, această ţară, unul dintre cei mai mari exportatori de gaze şi cărbune din lume, şi-a stabilit abia recent obiective pentru a atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon.

„Lumea îşi pierde unul dintre locurile sale emblematice", a declarat la rândul său Benjamin Henley, academician la Universitatea din Melbourne şi unul dintre coautorii studiului.

„Mi se pare o tragedie absolută. Este greu de înţeles cum se poate întâmpla aşa ceva în timpul vieţii noastre. Aşa că este foarte, foarte trist", a spus el.

Cel puţin 54 de ţări şi regiuni s-au confruntat cu albirea în masă a recifelor de corali începând cu februarie 2023, pe măsură ce schimbările climatice încălzesc apele de suprafaţă ale oceanelor, a declarat Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA. 

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Obligatoriu pentru toți românii cu centrale termice de apartament. Cât plătești pentru această procedură...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
De ce l-a omis Dem Rădulescu pe unul dintre frați, în biografia sa? A învățat germana în gară
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu