O bază aeriană misterioasă se construiește pe o insulă vulcanică aflată lângă Yemen

Data publicării:
perim
Insula Perim. Sursa foto: Profimedia Images

O bază aeriană misterioasă se află în construcție pe insula vulcanică Perim (Mayun), aflată la aproximativ 3 kilometri de Yemen, informează The Guardian.

Insula Perim este un punct maritim strategic, fiind poziționată în Strâmtoarea Bab Al-Mandab, care face legătura între Golful Aden și Marea Roșie. Perim se află în drumul transporturilor navale care traversează Canalul Suez pentru a ajunge din Marea Mediterană în Oceanul Indian și invers.

Nicio țară nu a revendicat baza aeriană construită pe insulă, însă traficul naval asociat cu o fostă tentativă de a construi o pistă de aterizare pe insulă face trimitere la Emiratele Arabe Unite (EAU).

Oficiali din cadrul guvernul yemenit recunoscut de comunitatea internațională susțin că Emiratele Arabe Unite se află și în spatele acestei acțiuni, deși EAU au anunțat în 2019 că se retrag din campania militară saudită împotriva rebelilor Houthi. Războiul civil din Yemen, în care rebelii Houthis se luptă cu autoritățile, se desfășoară din 2014.

Autoritățile din Abu Dhabi și ambasada EAU din Washington nu au răspuns solicitărilor The Guardian.

Pista permite operațiuni în Marea Roșie, Goful Aden și estul Africii

Baza aeriană din insula Perim permite celui care o controlează să-și proiecteze puterea asupra strâmtorii și să lanseze cu ușurință atacuri aeriene împotriva Yemenului. Totodată, permite desfășurarea de operațiuni în Marea Roșie, Goful Aden și estul Africii.

Imaginile din satelit obținute de Associated Press arătau utilaje care construiau o pistă de aterizare de 1,85 kilometri lungime pe insulă în data de 11 aprilie. Până pe 18 mai, lucrarea era terminată, iar lângă capătul sudic erau ridicate și trei hangare.

O pistă cu o lungime de 1,85 kilometri poate fi folosită de aeronave de atac, supraveghere și transport. Spre sfârșitul lui 2016, pe insulă s-a încercat construcția unei piste de trei kilometri, însă lucrările au fost abandonate. O altfel de pistă ar fi permis aterizarea și decolarea bombardierelor grele.

Oficiali militari ai guvernului din Yemen, susținut începând cu 2015 de coaliția saudită, au spus că Emiratele Arabe Unite construiesc pista de aterizare. Vorbind sub condiția anonimatului, oficialii au spus că nave din EAU au transportat pe insulă în ultimele săptămâni trupe, echipamente și armament.

Oficialii militari au mai spus că recentele tensiuni între EAU și președintele yemenit Abd Rabbu Mansour Hadi au fost provocate parțial de cererea autorităților din Abu Dhabi ca guvernul său să semneze o concesiune pe 20 de ani a insulei Perim. Oficialii EAU nu au recunoscut vreo neînțelegere cu Yemenul.

Primul proiect, în 2016

Proiectul inițial de pe insula Perim, abandonat, a fost lansat după ce trupele EAU și aliații lor au recucerit insula de la rebelii Houthi, susținuți de Iran, în 2015. Spre finalul anului 2016, contrucțiile erau deja în desfășurare. În acel caz, mai multe nava aparținând unor companii din Emiratele Arabe Unite au adus echipamente pe Insula Perim, potrivit semnalelor de urmărire înregistrate de compania de monitorizare Refinitiv. Acestea transporturi au fost confirmate de fotografii din satelit.

Potrivit datelor recente, nu au fost înregistrate vase în preajma insulei Perim, ceea ce sugerează că navele care au efectuat transporturile pentru lucrările actuale și-au închis sistemul de urmărire, pentru a nu fi identificate.

Primul proiect s-a oprit în 2017, probabil după ce inginerii au realizat că nu puteau săpa printr-o zonă cu rocă dură. Lucrările pe insula Perim au repornit în jur de 22 februarie, potrivit fotografiilor din satelit, la câteva săptămâni după ce președintele Joe Biden a anunțat că va oprit sprijinul american pentru ofensiva saudită împotriva rebelilor Houthi. Totodată, decizia EAU pare să fi venit după ce autoritățile din Abu Dhabi au redus dimensiunile unei baze militare din statul african Eritrea.

Eleonora Ardemagni, analist al Institutului italian pentru științe politice internaționale, spune că deși Hornul Africii "a devenit un loc periculos" pentru Emiratele Arabe Unite, din cauza concurenților și riscurilor de conflicte locale, insula Perim avea o populație redusă și oferea un punct important de monitorizare la Marea Roșie.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Alegerile în România, când țara era „roșie sângerie”: metodele prin care șefii statului erau numiți, nu aleși...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”