Ultimele informații prezentate oficialilor guvernului SUA de către agențiile de spionaj americane sugerează că exploziile produse anul trecut la conductele de gaz Nord Stream au fost provocate de către un grup de sabotori „pro-ucraineni”, informează New York Times.
Conform oficialilor americani citați de NYT, nu există în prezent vreo dovadă care să-i incrimineze pe președintele ucrainean Volodimir Zelensky sau pe vreunul din apropiații săi din guvernul de la Kiev în privința implicării în această operațiune.
De asemenea, nu se știe dacă sabotorii respectivi au acționat la ordinul direct al vreunui oficial guvernamental ucrainean.
Exploziile provocate conductelor Nord Stream 1 și 2 au produs o serie de speculații referitoare la cei care se află în spatele acestui atac: pe rând au fost acuzați rușii, ucrainenii, dar și statele NATO, în frunte cu SUA și Marea Britanie. Acesta rămâne unul din marile mistere nedezlegate ale conflictului ruso-ucrainean care durează deja de un an și care a fost provocat de invazia Rusiei, pe data de 24 februarie 2022.
În baza informațiilor provenite de la serviciile secrete, oficialii SUA au declarat că, în opinia lor, sabotorii au fost „cel mai probabil” cetățeni ucraineni, ruși ori „o combinație între cele două”. Oficialii americani au mai adăguat că niciun cetățean american sau britanic nu a fost implicat în respectivele acte de sabotaj.
Conform oficialilor europeni, operațiunea a fost „sponsorizată de către un stat”, dacă ținem cont de nivelul de sofisticare și dificultate al unei astfel de acțiuni, în care sabotorii au plantat și apoi detonat respectivii explozivi fără să fie detectați.
Astfel, explozivii au fost plantați de către scafandri profesioniști, fără ca acest lucru să însemne obligatoriu că aceștia erau militari ori lucrau pentru vreun serviciu secret, conform surselor americane. Este însă posibil ca inițiatorii atacului să fi fost special instruiți în acest sens, în trecut.
Exploziile de la Nord Stream - echivalentul a câteva sute de kilograme de TNT
La sfârşitul lunii septembrie, un total de patru scurgeri au fost descoperite din cele două gazoducte după explozii produse în apropierea insulei daneze Bornholm din Marea Baltică
Pe fondul conflictului în Ucraina şi al tensiunilor între Rusia şi ţările occidentale, distrugerea gazoductelor- instalaţii strategice între Rusia şi Germania, cu o lungime totală de peste 1.200 de kilometri și care au costat de peste 12 miliarde de dolari - au provocat impresionante efervescenţe ale apelor la suprafaţă, cu diametre de la 200 la 900 de metri.
La originea celor patru scurgeri de gaze din conductele Nord Stream din Marea Baltică s-au afalt explozii submarine echivalând cu „sute de kilograme” de TNT (trinitrotoluen), conform unui raport oficial al Suediei şi Danemarcei, transmis Naţiunilor Unite.
Autorităţile suedeze au declarat în noiembrie că este vorba despre un caz de sabotaj grav - fără însă a numi un vinovat. Exploziile s-au produs în apele internaţionale în Zonele Economice Exclusive ale Danemarcei şi Suediei.
În luna noiembrie, anchetatorii au găsit urme de explozibili la locul avariilor la conductele Nord Stream, confirmând că a avut loc un act de sabotaj.
„Magnitudinea exploziilor a fost măsurată la 2,3 şi, respectiv 2,1 pe scara Richter, adică probabil echivalentul unei încărcături explozive de sute de kilograme”, indică cele două ţări scandinave într-o informare adresată Consiliului de Securitate al ONU.
Editor : M.L.