Live Text Kuleba: Ucraina vrea negocieri de pace la ONU, până în februarie. Condiția pentru participarea Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
saratov
Foto: Captură Twitter/

Trei militari ruși au murit în atacul de luni dimineață, după ce baza aeriană militară din regiunea Saratov, în interiorul Rusiei, a fost atacată de drone ucrainene. Este al doilea atac asupra bazei de pe care sunt lansate bombardiere rusești în decurs de lună. Tot luni, fostul președinte rus Dmitri Medvedev spune că Rusia va continua războiul împotriva Ucrainei și că dacă Rusia „nu obține garanțiile pe care le cere lumea va continua să se clatine în pragul catastrofei nucleare”. Ucraina intenţionează să ceară luni excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU.

Citește și Ucrainenii renunță la Crăciunul pe rit vechi și îl sărbătoresc „în avans”, pentru a se distanța de ruși

Forţele ucrainene resping atacuri ruseşti în jurul oraşului Bahmut

ACTUALIZARE 22:35 Forţele ucrainene au respins mai multe atacuri ruseşti în regiunea din jurul oraşului Bahmut în provincia Doneţk, potrivit Statului Major ucrainean.

Potrivit Statului Major, artileria ucraineană a lovit trupe ruse în satul Polovinkino din provincia vecină Lugansk, aproximativ 150 de ruşi fiind ucişi sau răniţi, potrivit Agerpres.

Un atac similar cu artilerie asupra soldaţilor ruşi în provincia Herson, sud, s-a soldat cu aproximativ 50 de morţi şi 100 de răniţi, se arată într-un raport al armatei ucrainene.

Kuleba: Ucraina vrea negocieri de pace la ONU, până în februarie

ACTUALIZARE 21:50 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat pentru Associated Press că Kievul intenționează să poarte discuții de pace până la sfârșitul lunii februarie, când se va împlini un an de la debutul invaziei ruse, relatează Sky News.

El a adăugat că acest lucru se va întâmpla probabil la ONU, iar secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, ar putea fi mediator.

El a adăugat că este „foarte mulțumit” de rezultatele vizitei președintelui Volodimir Zelenski în SUA, spunând că guvernul american intenționează să pregătească o baterie de rachete Patriot pentru a fi operațională în Ucraina în mai puțin de șase luni.

Kuleba a mai spus că diplomația va juca un rol important în încheierea conflictului din Ucraina.

„Fiecare război se încheie ca urmare a acțiunilor întreprinse pe câmpul de luptă și la masa negocierilor. ONU ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit, deoarece nu este vorba desprea face o favoare unei anumite țări”, a explicat el.

Totuși, înainte ca Rusia să se alăture discuțiilor, Kremlinul ar trebui judecat pentru crime de război la o instanță  internațională, a mai spus Kuleba.

FSB susține că a lichidat 4 „sabotori” ucraineni care încercau să intre în Rusia

ACTUALIZARE 17:10 Serviciul rus de securitate FSB a anunţat luni că un „grup de sabotori” ucraineni format din patru persoane a fost „lichidat” în timp ce încerca să intre duminică în regiunea Briansk a Rusiei, care se învecinează cu Ucraina, au anunţat agenţiile de presă rusă.

„Ca urmare a unor ciocniri din 25 decembrie 2022, patru sabotori care au încercat să pătrundă din Ucraina pe teritoriul regiunii Briansk au fost distruşi”, a anunţat agenţia de stat RIA citând un comunicat al FSB.

Potrivit FSB, presupuşii sabotori erau înarmaţi cu arme de fabricaţie străină şi patru dispozitive explozive improvizate, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Ucraina cere excluderea Rusiei din ONU

ACTUALIZARE 17:08 Ucraina a cerut luni excluderea Rusiei din ONU, la peste zece luni de la începerea invaziei trupelor ruse. Cererea are însă şanse reduse de succes, din moment ce Moscova are drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

„Ucraina cere statelor membre ale ONU (...) să priveze Federaţia Rusă de statutul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi să o excludă din ONU”, a spus Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Potrivit diplomaţiei ucrainene, Rusia „ocupă ilegal locul URSS în Consiliul de Securitate al ONU” din 1991 şi de la destrămarea Uniunii Sovietice.

„Rusia este un uzurpator al locului” URSS la ONU, a mai spus ministerul ucrainean.

Aceste „trei decenii de prezenţă ilegală la ONU au fost marcate de războaie şi acapararea de teritorii din alte ţări, o schimbare forţată a graniţelor recunoscute internaţional şi de încercări de a-şi satisface ambiţiile neo-imperiale”, a acuzat Kievul.

Într-un mesaj difuzat pe Twitter, ministrul de Externe ucrainean Dmitri Kuleba a spus că prezenţa Rusiei în Consiliul de Securitate şi în ONU în ansamblu „sunt nelegitime".

„Trupele noastre vor intra cu armele în mână”

ACTUALIZARE 13:00 Ucraina va elibera peninsula Crimeea ocupată de ruși printr-o combinație de forță militară și diplomație, a declarat Kirilo Budanov, șeful Direcției de Informații a Ucrainei, potrivit de The Kyiv Independent. 

„Nimic nu se va întâmpla fără forță. Trupele noastre vor merge acolo cu armele în mână”, a spus Budanov. El a adăugat că Ucraina va recupera toate teritoriile ocupate de Rusia.

„Ucraina este o țară recunoscută la granițele anului 1991 și cine nu este de acord cu acest lucru nu este de acord cu ordinea mondială care există de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și cu principiile ONU”, a declarat șeful spionajului militar ucrainean. Budanov a mai spus că nu se așteaptă la o schimbare fundamentală pe frontul ucrainean în timpul iernii, deoarece „Rusia se află în prezent într-o fundătură”.

Rusia a lansat „peste 40 de atacuri cu rachete” asupra Ucrainei în ziua de Crăciun

ACTUALIZARE 11:20 Forțele ruse au lansat duminică peste 40 de atacuri cu rachete asupra Ucrainei , potrivit armatei ucrainene, în ciuda faptului că președintele Vladimir Putin a spus că este „gata să negocieze”.

Zeci de orașe din regiunile ucrainene Lugansk, Donețk, Harkov, Herson și Zaporojie au fost bombardate de trupele Moscovei în ultimele 24 de ore, a anunțat armata ucraineană într-o actualizare în această dimineață.

„În direcția Herson, inamicul continuă bombardarea cu artilerie a zonelor populate de-a lungul malului drept al râului Nipru. Forțele ucrainene au lansat atacuri asupra a aproape 20 de ținte rusești”, se arată în comunicat.

Duminică, Putin a declarat că Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina, acuzând în același timp Kievul și aliații săi occidentali că „refuză” să negocieze.

Vorbind într-un interviu acordat televiziunii de stat, președintele rus a spus:

„Suntem pregătiți să negociem cu toți cei implicați despre soluții acceptabile, dar asta depinde de ei – nu suntem noi cei care refuză să negocieze, ei sunt”.

Moscova a spus cu insistență că este deschisă negocierilor, dar Kievul și aliații săi bănuiesc că aceste afirmații sunt un truc pentru a câștiga timp după o serie de înfrângeri și retrageri ale Rusiei pe câmpul de luptă.

Ministerul rus al Apărării a declarat ieri că forțele sale au ucis aproximativ 60 de militari ucraineni sâmbătă de-a lungul liniei de contact Kupiansk-Lîman și au distrus numeroase piese de echipament militar ucrainean.

Ucraina va cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

ACTUALIZARE 10:50 Ucraina intenţionează să ceară luni excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, a declarat duminică ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, citat de France Presse.

„Mâine (luni) ne vom exprima oficial poziţia. Avem o întrebare foarte simplă: are Rusia dreptul de a rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi de a fi în ONU?”, a spus el, vorbind în timpul unui maraton televizat naţional în noaptea Crăciunului.

„Avem un răspuns convingător şi motivat: nu, nu are”.

Kuleba a subliniat că problema locului permanent al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU - deţinut de asemenea de Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi China - este deja în curs de discuţie în cercurile diplomatice.

Precizând că această chestiune nu a fost încă evocată în conferinţele de presă şi declaraţiile publice ale liderilor de stat şi de guvern, şeful diplomaţiei ucrainene a subliniat că „la un nivel inferior, oamenii se întreabă deja ce ar trebui să devină Rusia pentru a nu reprezenta o ameninţare la adresa păcii şi securităţii”.

Puternicul Consiliu de Securitate, format din 15 membri, are sarcina de a face faţă crizelor mondiale prin adoptarea de sancţiuni, autorizarea acţiunilor militare şi aprobarea modificărilor la Carta ONU.

Dar cei cinci membri permanenţi, toţi având drept de veto pentru a bloca orice rezoluţie, reflectă dinamica puterii de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mai multe ţări cer de multă vreme reforma Consiliului de Securitate, unele criticând lipsa de reprezentare a naţiunilor africane şi latino-americane în ceea ce priveşte locurile permanente.

De asemenea, organizaţia poate deveni neputincioasă dacă un singur membru îşi exercită dreptul de veto - aşa cum a fost demonstrat în februarie, când diplomaţii au continuat să citească declaraţii pre-scrise în timp ce Rusia începea să bombardeze Ucraina.

În septembrie, preşedintele american Joe Biden a cerut lărgirea Consiliului de Securitate pentru a deveni „mai incluziv”.

Rusia spune că vrea să vândă din nou gaze în Europa prin conducta Yamal, închisă de un an

ACTUALIZARE 9:47 Vicepremierul rus, Alexander Novak, a declarat că Rusia își dorește să reia aprovizionarea cu gaze naturale către Europa prin gazoductul Yamal, oprit din decembrie 2021, când Polonia a renunțat să mai cumpere din Rusia în favoarea utilizării gazului stocat în Germania.

„Piaţa europeană rămâne relevantă pe măsură ce deficitul de gaze persistă şi avem toate oportunităţile de a relua aprovizionarea. De exemplu, conducta Yamal-Europe, care a fost oprită din motive politice, rămâne nefolosită”, a declarat Alexander Novak pentru Tass, conform Agerpres.

Conducta Yamal-Europe a fost oprită din decembrie 2021 deoarece Polonia a renunţat să cumpere din Rusia în favoarea utilizării gazului stocat în Germania. În mai, guvernul de la Varşovia a reziliat acordul cu Rusia după ce a respins anterior cererea acesteia de a plăti gazul în ruble. Gazprom a reacţionat întrerupând aprovizionarea şi a informat că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia după ce guvernul de la Moscova a impus sancţiuni companiei care deţine tronsonul polonez al conductei Yamal-Europe.

Trei morți, după atacul asupra bazei aeriene rusești

ACTUALIZARE 8:58. Trei militari ruşi au fost ucişi, luni dimineaţă, de resturile căzute ale unei drone ucrainene doborâte în timp ce ataca o bază din regiunea Saratov în interiorul Rusei, au anunţat agenţii de presă ruse, preluate de Reuters, citând Ministerul Apărării de la Moscova. Acesta este al doilea atac asupra bazei din această lună.

„Un vehicul aerian ucrainean fără pilot a fost doborât la mică altitudine în timp ce se apropia de aerodromul militar din Engels în regiunea Saratov”, a declarat ministerul rus citat de agenţiile de presă.

„Ca urmare a căderii epavei dronei, trei militari ruşi ai personalului tehnic care se aflau la aerodrom au fost răniţi mortal”, au mai adăugat autoritățile ruse.

Ministerul Apărării rus a declarat că echipamentele aviatice nu au fost deteriorate, dar potrivit unor informaţii neoficiale ruseşti şi ucrainene pe reţelele sociale, mai multe avioane au fost distruse.

Medvedev: Dacă Rusia nu obține ce cere, lumea va continua să se clatine în pragul războiului mondial și catastrofei nucleare

ACTUALIZARE 7:30 Dmitri Medvedev, actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate din Rusia și unul dintre cei mai loiali locotenenți ai dictatorului de la Moscova, face noi afirmații acuzatoare la adresa Occidentului, în stilul care i-a devenit caracteristic în ultima perioadă. Într-un articol publicat în ziarul oficial al guvernului rus, Medvedev spune că Rusia va continua războiul împotriva Ucrainei și că dacă Rusia „nu obține garanțiile pe care le cere lumea va continua să se clatine în pragul catastrofei nucleare”, relatează Reuters.

Într-un articol publicat în Rossiiskaya Gazeta, fostul preşedinte și prim-ministru al Rusiei, pus în ambele funcții de Putin pentru a-i servi acestuia, a mai spus că regimul de la Kremlin îşi va continua războiul în Ucraina până când „regimul dezgustător, aproape fascist” de la Kiev va fi înlăturat şi ţara va fi total demilitarizată.

Dmitri Medvedev, care obişnuia să se prezinte ca un modernizator liberal în perioada în care i-a ținut locul cald lui Putin la Kremlin, între 2008 și 2012, este unul din cei mai fervenţi susţinători ai războiului din Ucraina. El denunţă în mod regulat Occidentul, pe care îl acuză că vrea să divizeze Rusia în beneficiul Ucrainei. „Este Occidentul gata să declanşeze un război adevărat împotriva noastră, inclusiv un război nuclear, sub autoritatea Kievului?” scrie Medvdev într-un articol de 4.500 de cuvinte.

Atac asupra bazei aeriene ruse din regiunea Saratov

Presa ucraineană şi cea rusă au informat, luni dimineaţa, despre o explozie la baza aeriană Engels din Rusia, situată la sute de kilometri distanţă de linia frontului din Ucraina, informează Reuters. Agenţia de presă RBC-Ucraina a relatat că au avut loc două explozii. Guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busarghin a spus incidentul de la baza militară este investigat, dar că nu au fost cauzate avarii la infrastructura civilă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Nu avem urgențe în zonele rezidențiale ale orașului. Nu există nicio amenințare la adresa locuitorilor. Informațiile privind incidentul de la baza militară sunt verificate de agențiile de securitate”, a spus guvernatorul rus, conform Reuters, citat de Agerpres.

Pagina de ştiri rusească Baza a scris, citând localnici, că s-au auzit sirenele de raid şi o explozie.

Baza aeriană, situată în apropierea oraşului Saratov, la aproximativ 730 km sud-est de Moscova, a fost lovită pe 5 decembrie în ceea ce Rusia a acuzat ca fiind atacuri cu drone ucrainene asupra a două baze aeriene ruseşti.

Atacurile de pe 5 decembrie au afectat reputaţia Rusiei şi au ridicat semne de întrebare în rândul analiştilor cu privire la motivul pentru care sistemul rus de apărare nu a funcţionat.

Ucraina nu a revendicat niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei, dar a spus, totuşi, că astfel de incidente sunt o „karmă” pentru invazia rusească.

Baza „Engels” care găzduiește bombardiere strategice rusești, numită după filosoful german Friedrich Engels

Baza aeriană Engles-2, numită după filosoful german Friedrich Engels, care a pus bazele marxismului teoretic, alături de Karl Marx, este sediul regimentului 121 de bombardiere grele ale Rusiei.

Aici se află bombardierele strategice Tu-95 și Tu-160, care sunt responsabile de lansarea majorității rachetelor care au devastat infrastructura energetică a Ucrainei în ultimele luni.

La această bază se află în jur de 15 aparate Tu-95 („Bear”/„Ursul” în terminologia NATO) și 15 Tu-160, conform unui expert militar citat de The Guardian.

Baza Diaghilev, aflată la 150 de kilometri de Moscova este un alt sediu al aceluiași regiment 121 de bombardiere grele ale Rusiei. Aici se află atât avioane Tu-95, Tu-160, cât și Tu-22.

Ucrainenii au atacat un post de comandă rusesc în regiunea Herson. Cel puțin 70 de ofițeri ruși au fost răniți

Cel puţin 70 de ofiţeri ruşi au fost răniţi după un atac asupra unui post de comandă rusesc în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, conform forţelor armate ucrainene, citate de DPA și preluate de Agerpres.

Nu se ştie câţi au fost omorâţi, dar cel puţin 70 de ofiţeri ruşi au fost răniţi după un atac al forţelor Kievului în timpul unei reuniuni în localitatea Zabarino din regiunea Herson, a anunţat duminică armata ucraineană. De la începutul invaziei, combatanţii ucraineni au atacat în mod repetat centre şi posturi de comandă ruseşti, localizându-le prin monitorizarea traficului radio sau a reţelei de telefonie mobilă. Mai mulţi ofiţeri de rang înalt au fost ucişi în astfel de atacuri.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri