Ucrainenii sărbătoresc de obicei Crăciunul pe rit vechi, pe 7 ianuarie, la fel ca rușii. Anul acesta, însă, mulți au decis să-l sărbătorească pe 25 decembrie, la fel ca mulți creștini din întreaga lume, relatează ABC News.
Ideea celebrării nașterii lui Isus în decembrie a fost considerată radicală în Ucraina până de curând, dar invazia rusă a schimbat lucrurile.
În octombrie, conducerea Bisericii Ortodoxe din Ucraina, care nu este aliniată cu biserica rusă, a fost de acord să permită credincioșilor să sărbătorească nașterea Domnului pe 25 decembrie.
Alegerea datelor are conotații politice și religioase clare într-o națiune cu biserici ortodoxe rivale și unde mici revizuiri ale ritualurilor pot avea o semnificație puternică într-un război cultural care se desfășoară în paralel cu războiul de pe front.
Pentru unii oameni, schimbarea datei Crăciunului reprezintă o separare de Rusia, cultura și religia sa. Oamenii dintr-un sat de la periferia Kievului au votat recent pentru a-și avansa sărbătoarea de Crăciun.
„Ceea ce a început pe 24 februarie, invazia la scară largă, este o trezire și o înțelegere a faptului că nu mai putem face parte din lumea rusă”, a spus Olena Pali, în vârstă de 33 de ani.
Biserica Ortodoxă Rusă, care pretinde suveranitatea asupra ortodoxiei în Ucraina, și unele alte biserici ortodoxe răsăritene continuă să folosească calendarul iulian antic. Crăciunul cade cu 13 zile mai târziu, - pe 7 ianuarie - decât în calendarul gregorian folosit de majoritatea bisericilor.
Biserica Catolică a adoptat pentru prima dată calendarul gregorian modern, mai precis din punct de vedere astronomic, în secolul al XVI-lea, iar protestanții și unele biserici ortodoxe și-au aliniat de atunci propriile calendare în scopul calculării Crăciunului.
Sinodul Bisericii Ortodoxe din Ucraina a decretat în octombrie că rectorii bisericilor locale pot alege data împreună cu comunitățile lor, spunând că decizia a urmat multor ani de discuții, dar a rezultat și din circumstanțele războiului.
„Acesta este un pas important, pentru că niciodată în istoria noastră nu am avut aceleași date de sărbătoare a Crăciunului în Ucraina cu întreaga lume creștină. Tot timpul am fost despărțiți”, a spus Roman Ivanenko, un oficial local din Bobriția, de lângă Kiev, și unul dintre promotorii schimbării.
Odată cu schimbarea, a spus el, ucrainenii „rup această legătură” cu rușii.
La fel ca toată regiunea Kiev, locuitorii din Bobriția și-au început ziua de duminică în sunetul sirenelor, dar asta nu i-a împiedicat să se adune în biserică pentru a participa pentru prima dată la Liturghia de Crăciun pe 25 decembrie. Până la urmă, nu au fost semnalate atacuri în capitală.
„Niciun dușman nu poate să ne ia sărbătoarea, pentru că sărbătoarea se naște în suflet”, a spus preotul Rostislav Korceak în predica sa, în timpul căreia a folosit cuvintele „război”, „soldați” și „rău” mai mult decât „Isus Hristos”.
Editor : M.B.