Netanyahu e nemulțumit că SUA restricționează livrările de arme către Israel: „Este de neconceput”

Data publicării:
benjamin netanyahu in timpul unei conferinte de presa
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. FOTO: Profimedia Images

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat marţi drept „de neconceput” faptul că guvernul SUA a restricţionat anumite livrări de arme şi muniţii către Israel în ultimele luni, şi şi-a exprimat speranţa că acest lucru se va schimba în viitorul apropiat, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Netanyahu a difuzat marţi un mesaj video în limba engleză în care s-a referit la întâlnirea pe care a avut-o săptămâna trecută, la Ierusalim, cu secretarul de stat american Antony Blinken, căruia, spune el, i-a transmis că „este de neconceput ca în ultimele luni” Washingtonul „să fi oprit livrări de arme şi de muniţii pentru Israel”.

„Secretarul Blinken m-a asigurat că administraţia (americană) lucrează zi şi noapte pentru a elimina aceste obstacole. Sper din tot sufletul că aşa va fi. Aşa ar trebui să fie”, a adăugat Netanyahu, citat de Reuters, mulţumind, de asemenea, SUA, cel mai apropiat aliat al său, pentru sprijinul acordat.

Guvernul american a oprit la începutul lunii mai un transport de 3.500 de bombe către Israel, îngrijorat de posibila lor utilizare într-o zona dens populată precum Rafah, limita sudică a Fâşiei Gaza, potrivit CNN, care a relatat ca lotul includea proiectile de peste 900 de kilograme.

Într-o aluzie la fostul prim-ministru britanic Winston Churchill (1874-1965), Netanyahu a adăugat: „În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Churchill a spus Statelor Unite: 'Daţi-ne instrumentele, iar noi ne vom face treaba'. Iar eu spun: daţi-ne instrumentele, iar noi ne vom face treaba mult mai repede”.

Luna trecută, preşedintele american Joe Biden avertizase Israelul că SUA vor înceta să-i mai furnizeze arme dacă armata sa va efectua o operaţiune militară majoră la Rafah, un oraş din sudul Fâşiei Gaza cu mii de palestinieni veniţi din alte colţuri ale enclavei de unde au fugit din calea luptelor.

Câteva zile mai târziu, forţele israeliene au început o ofensivă la Rafah, afirmând că militanţii Hamas se ascund acolo şi reiterând că eliminarea Hamas şi aducerea ostaticilor acasă sunt principalele obiective ale Israelului.

Publicaţia Washington Post a relatat luni că doi democraţi cu funcţii-cheie din Congresul SUA au fost de acord să sprijine o vânzare majoră de arme către Israel, care ar include 50 de avioane de luptă F-15 în valoare de peste 18 miliarde de dolari. Reprezentantul Gregory Meeks şi senatorul Ben Cardin, se arată într-un articol, au semnat acordul sub presiunea puternică a administraţiei Biden, după ce timp de luni blocaseră tranzacţia.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat a descoperit că fostul său coleg de cămin din facultate era, de fapt, actualul împărat al Japoniei
Digi FM
Cât costă o noapte de cazare la hotelul deschis de Adela Popescu, Răzvan Fodor, Smiley și Gina Pistol...
Pro FM
Celine Dion a trăit într-o sărăcie cruntă când era copil. Celebra artistă a dezvăluit cum reușea mama sa să...
Film Now
Gena Rowlands, actrița din "The Notebook", a fost diagnosticată cu Alzheimer. Fiul ei a rupt tăcerea: „Este...
Adevarul
Un inamic nevăzut și „extrem de periculos” este prezent în aerul din România: „Nu ştiam până în momentul de...
Newsweek
Ce țară „putere nucleară" ar urma să trimită soldați împotriva Ucrainei? SUA monitorizează atent
Digi FM
Elena Lasconi: „Am o singură sensibilitate cu căsătoriile, căsătoria o văd între un bărbat şi o femeie. Fără...
Digi World
Persoanele sănătoase pot avea de suferit dacă iau suplimente cu ulei de pește. Concluziile unui studiu întins...
Digi Animal World
Cum a descoperit un bărbat că s-a urcat în mașina greșită: „Stătea liniștit pe bancheta din spate”. Imaginile...
Film Now
Ben Affleck, reacție agresivă după ce un fotoreporter l-a întrebat despre divorțul de Jennifer Lopez. Abia...
UTV
Povestea de viata a lui Florinel Coman. Fotbalistul a fost crescut de bunici, dupa ce parintii lui au plecat...