NATO va trimite Kremlinului o propunere scrisă. Stoltenberg: Încă există „o cale de ieșire diplomatică” din criza Rusia-Ucraina

Data publicării:
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Foto: Christian Marquardt - Pool/ Getty Images

NATO va trimite Kremlinului o propunere scrisă la sfârșitul acestei săptămâni pentru a „încerca să găsească o cale”, pe fondul tensiunilor crescânde legate de acumularea de trupe ale Rusiei la granița cu Ucraina, a spus marți secretarul general Jens Stoltenberg la CNN.

„Vom sublinia că suntem gata să stăm și să discutăm despre controlul armelor, dezarmare, transparența activităților militare, mecanismele de reducere a riscurilor și alte probleme care sunt relevante pentru securitatea europeană. Și, de asemenea, să ascultăm și să ascultăm preocupările Rusiei”, a spus Stoltenberg.

Șeful NATO a declarat săptămâna trecută că alianța militară occidentală va trimite în curând propunerile sale scrise Rusiei, ca răspuns la cererile de securitate ale Moscovei, și că va sugera discuții serioase privind controlul armelor și măsuri de transparență privind activitățile militare și desfășurarea de rachete.

Declarațiile lui Stoltenberg vin la o zi după ce NATO a anunțat că unele țări membre își pun forțele în așteptare și trimit nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est.

Mișcările au semnalat temerile crescânde cu privire la o posibilă invazie rusă a Ucrainei, după luni de manevre militare ale Moscovei.

Stoltenberg a spus că „încă există o cale de ieșire diplomatică” din criza Rusia-Ucraina, „dar asta necesită ca Rusia să detensioneze și să fie gata să se angajeze cu bună-credință în discuțiile politice cu NATO și aliații NATO”.

Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat.

Kremlinul cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Washingtonul urmează să transmită în următoarele zile răspunsuri scrise Moscovei privind garanţiile de securitate.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri