NATO intenţionează să-şi crească stocurile de muniţie, care sunt golite de războiul din Ucraina, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de reuniunea miniştrilor apărării din ţările aliate.
„Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniţie. Asta pune sub presiune industria de apărare. Aşa că trebuie să mărim producţia şi să investim în capacităţile noastre de apărare”, a declarat Jens Stoltenberg luni, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
El a menţionat printre ţările care au încheiat noi contracte cu industria de profil pentru a-şi reface stocurile de muniţie SUA, Franţa şi Norvegia.
Stoltenberg susţine că există planuri pentru a rezolva această problemă pe termen mediu şi lung.
„NATO va fi alături de Ucraina oricât va fi nevoie”, a mai spus Stoltenberg.
Totodată, secretarul general al NATO a declarat luni că noua ofensivă majoră a Rusiei în Ucraina a început deja. „Nu vedem niciun semn că președintele Putin se pregătește pentru pace. Ceea ce vedem este că președintele Putin și Rusia încă vor să controleze Ucraina. Vedem cum trimit mai multe trupe, mai multe arme, mai multe capacități”, a spus Stoltenberg, citat de The Guardian.
Stoltenberg a mai spus că s-a decis stabilirea unei noi celule de coordonare la sediul NATO pentru a analiza vulnerabilitățile, iar la reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor apărării din statale NATO, care va începe marți, este de așteptat să fie discutată și tema livării de avioane către Ucraina.
Declarațiile șefului NATO vin după ce o analiză Reuters a indicat luni dimineață că aliaţii încearcă să asigure o bază mai sustenabilă pentru înarmarea forţelor armate proprii şi a celor ucrainene, la un an de când invazia rusă a declanşat războiul.
Chiar şi înainte de 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina, multe ţări din NATO nu îndeplineau obiectivele alianţei privind stocurile, deoarece oficialii considerau că războaiele de uzură, cu bătălii mari de artilerie, sunt de domeniul trecutului.
Ritmul livrărilor către Ucraina, care foloseşte zilnic circa 10.000 de proiectile de artilerie, a golit însă depozitele occidentale şi a dovedit deficienţe în lanţurile de aprovizionare, care uneori nu sunt suficient de rapide, eficiente şi încadrate cu personal, se mai arată în analiza Reuters.
Citește și: Situaţia este „complicată” la nord de Bahmut, recunoaște preşedinţia ucraineană. Moscova spune că a avansat 2 km în 4 zile
Editor : B.P.