Amiralul James Fogo, șeful Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite, cu sediul la Napoli, a declarat că NATO este pregătită să intervină dacă vor izbucni evenimente violente în nordul Kosovo.
Afirmațiile oficialului NATO vin în contextul unor declarații îngrijorătoare făcute de un important cleric ortodox din regiunea Kosovo, Abbot Sava Janjic, stareț al mânăstirii Visoki Decani, transmite Balkan Insight.
„Lideri politici încearcă să rezolve unele probleme dificile. Însă nu toată lumea se pune de acord în interioriul unei democraţii. Unii oameni au tendința de a-și rezolva disputele în stradă. Le recomand să nu recurgă la astfel de acțiuni, iar dacă o fac, să o facă în mod paşnic, ca în democraţiile civilizate", a declarat amiralul James Fogo, miercuri, în timpul unei vizite în regiunea Kosovo.
„Informaţii îngrijorătoare circulă în Kosovo. Printre ele şi un scenariu privind declanșarea unui incident iminent în nordul Kosovo, care ar putea provoca reacţii din ambele părţi şi divizarea teritoriului", a scris clericul Janjic într-o postare pe Twitter.
„Sper că întreaga comunitate internaţională nu va permite unor indivizi iresponsabili şi unor grupuri din ambele părţi să provoace violenţă, în urma căreia oamenii inocenţi vor suferi”, mai scris Abbot Sava Janjic.
Starețul face referire, cel mai probabil, la orașul Mitrovița, puternic divizat între etnicii sârbi (care trăiesc în partea de nord a orașului) și albanezi (care ocupă partea de sud).
Mitrovița este simbolul întunecat al tensiunilor etnice dintre sârbi și albanezii kosovari.
Sunt doar „bârfe fără sens”, a etichetat președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, avertismentul clericului, într-o intervenție pentru Pink TV, adăugând că „nicio persoană din nordul provinciei Kosovo nu va avea de suferit”.
„Există un zvon aici, în Kosovo, care durează deja de 10 zile, că a fost impusă o interdicție de a pleca în concediu în rândul funcționarilor din instituțiile publice. Și toată lumea se așteaptă ca până la finalul acestei săptămâni să intervină ROSU (forțele speciale din Kosovo – n.r.) în Nordul Mitrovița și să înceapă încleștări”, a scris pe Twitter, miercuri, un activist sârb kosovar, Dejan Nedeljkovici.
În prezent, ca urmare a conflictului din 1999 dintre armata sârbă și forțele separatiste kosovare, NATO are 5.000 de trupe de menținere a păcii (KFOR) în Kosovo.