Nancy Pelosi intenţionează să meargă în Taiwan în august, după vizita amânată în aprilie (media)

Data publicării:
Nancy Pelosi la microfon, cu brățară albastru-galbenă ucraina
Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților. Foto: Profimedia

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite, Nancy Pelosi, intenţionează să efectueze luna viitoare o vizită în Taiwan, pe fondul tensiunilor cu China, relatează Financial Times. Ea a vrut să facă această vizită în aprilie, fapt care a stârnit proteste vehemente din partea Chinei, dar a trebuit s-o anuleze, după ce s-a îmbolnăvit de Covid.

Nancy Pelosi şi delegaţia ei vor vizita, de asemenea, Indonezia, Japonia, Malaezia şi Singapore, precum şi Hawaii, unde se află Comandamentul SUA pentru regiunea Indo-Pacific, au menţionat surse bine informate pentru Financial Times, preluat de Reuters și Agerpres.

Biroul alesei democrate şi Departamentul de stat american nu au comentat deocamdată informaţia, iar Ambasada taiwaneză în SUA nu a putut fi contactată încă, menţionează Reuters.

În aprilie, Nancy Pelosi şi-a amânat vizita în Taiwan, din cauza unui test pozitiv de coronavirus. China a atenţionat atunci că vizita sa ar afecta grav relaţiile americano-chineze.

În ianuarie, Pelosi, vechi critic al Beijingului, a avut o întâlnire online cu vicepreşedintele taiwanez William Lai, care a efectuat atunci un turneu în SUA şi Honduras.

Casa Albă şi-a exprimat preocuparea faţă de vizita lui Pelosi, au indicat pentru ziar trei surse, iar alte două au notat că administraţia SUA este divizată în privinţa oportunităţii acestei vizite.

În opinia unor oficiali, ar fi fost mai uşor de justificat o vizită în aprilie, imediat după debutul invaziei ruse în Ucraina.

Mai devreme în iulie, Strâmtoarea Taiwan a fost survolată de avioane de luptă chineze, incident calificat de insulă drept o provocare şi care a avut loc în timpul unei vizite la Taipei a senatorului american Rick Scott, republican, membru al Comisiei pentru servicii armate a Senatului.

Luni, China a cerut SUA să renunţe fără întârziere la o potenţială vânzare de tehnologie militară către Taiwan, în valoare estimată de 108 milioane de dolari.

Taiwanul, care are o populaţie de 23 de milioane de locuitori, este considerat de China o provincie rebelă destinată să revină într-o zi sub controlul său, cu forţa dacă va fi nevoie.

Statele Unite, la fel ca marea majoritate a ţărilor din lume, nu recunosc oficial Taiwanul, dar Washingtonul este cel mai important partener şi furnizor de arme al Taipeiului, iar administraţia preşedintelui Joe Biden şi-a declarat în mod repetat angajamentul „ferm ca o stâncă” faţă de Taiwan.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri