Moscova promite că nu va permite grupărilor armate din Venezuela să deturneze ajutorul militar rusesc trimis guvernului de la Caracas

Data actualizării: Data publicării:
Soldați columbieni monitorizează oamenii care trec granița
Columbia: „Ambasadorul Rusiei ne-a spus că nicio cooperare militară a Rusiei cu Venezuela nu va fi utilizată niciodată pentru o acţiune militară împotriva Columbiei”. Foto: Profimedia Images

Columbia a anunțat luni că a obținut promisiunea Moscovei de a nu permite ca asistenţa militară a Rusiei pentru Venezuela să ajungă în mâinile unor grupări armate care operează la frontiera dintre cele două ţări vecine din America de Sud.  

„Ambasadorul Rusiei ne-a spus că nicio cooperare militară a Rusiei cu Venezuela nu va fi utilizată niciodată pentru o acţiune militară împotriva Columbiei”, a declarat ministrul de externe columbian Marta Lucia Ramirez, totodată vicepreşedinte, într-o conferinţă de presă după întrevederea cu ambasadorul Rusiei la Bogota, Nikolai Tavdumadze.

Această întâlnire a avut loc după ce misiunea diplomatică rusă calificase drept „iresponsabile” declaraţiile ministrului columbian al apărării, Diego Molano, care acuzase Moscova de acțiuni ilegale la frontiera cu Venezuela, scrie Agerpres.

Molano a declarat că există „sprijin şi asistenţă tehnică din partea Rusiei” pentru trupele venezuelene, dar a explicat că o întrebare din partea presei l-a făcut să utilizeze termenul „ingerinţă externă” în declaraţia sa precedentă.

Moscova s-a angajat să împiedice grupările armate din Venezuela să deturneze ajutorul militar rusesc trimis guvernului de la Bogota
Columbia acuză Venezuela că găzduieşte grupări armate columbiene care utilizează bani din droguri pentru a ataca forţele sale de ordine la frontiera dintre cele două țări. Foto: Profimedia Images

Columbia acuză Venezuela că găzduiește grupări armate columbiene care îi atacă forțele de ordine de la frontieră

„Cooperarea rusă (cu Venezuela) nu are niciun interes să afecteze o altă ţară, ne-a spus ambasadorul rus”, a adăugat ministrul de externe columbian.

Columbia acuză Venezuela că găzduieşte grupări armate columbiene care utilizează bani din droguri pentru a ataca forţele sale de ordine la frontiera permeabilă ce se întinde pe 2.200 de kilometri, ceea ce autorităţile de la Caracas neagă.

Columbia a cerut Rusiei să aplice un „certificat de utilizator final” pentru armele livrate Venezuelei astfel încât să existe „o garanţie că niciun echipament nu va fi utilizat de nimeni altul decât de forţele militare”, a explicat Ramirez.

ELN - gherila de inspiraţie ghevaristă, şi disidenţi din cadrul Forţelor armate revoluţionare din Columbia (FARC) care resping acordul de pace semnat în 2016 cu această gherilă marxistă - luptă de la începutul lunii ianuarie pentru controlul teritorial al departamentului Arauca, separat de Venezuela printr-un râu.

Moscova s-a angajat să împiedice grupările armate din Venezuela să deturneze ajutorul militar rusesc trimis guvernului de la Bogota
ELN, o grupare de disidenţi din cadrul Forţelor armate revoluţionare din Columbia (FARC) care resping acordul de pace semnat în 2016 cu această gherilă marxistă, luptă de la începutul lunii ianuarie pentru controlul teritorial al departamentului Arauca, separat de Venezuela printr-un râu. Foto: Profimedia Images

Columbia și Venezuela au rupt relațiile diplomatice în 2018

Arauca este o zonă marcată de diverse traficuri şi contrabandă, fiind o rută importantă pentru exportul drogurilor produse în Columbia.

Aceste violenţe între două gherile, cu asasinate ţintite, s-au soldat cu aproximativ 70 de morţi într-o lună. Acestea au loc şi în Venezuela, unde – potrivit Bogotei – cele două grupări dispun de baze. Guvernul chavist al lui Nicolas Maduro, aliat al Moscovei, respinge cu regularitate aceste acuzaţii.

Bogota, unul dintre principalii aliaţi ai SUA pe continent, şi Caracas au rupt relaţiile lor diplomatice la scurt timp după sosirea la putere a preşedintelui conservator Ivan Duque în august 2018.

În mai 2021, când ţara era scena unei mişcări de contestare fără precedent, Columbia a acuzat Rusia că ar avea legătură cu atacurile cibernetice împotriva website-urilor oficiale. Ambasada Rusiei şi-a exprimat suprinderea faţă de aceste acuzaţii, pe care le-a calificat drept „total nefondate”.

Citește și: Armata columbiană a trimis 180 de soldați ca să distrugă culturile de coca din nordul țării, iar cultivatorii i-au luat ostatici

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
profimedia-0937240384
Controversatul republican Matt Gaetz se retrage de la nominalizarea pentru procuror general al SUA...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...