Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, prorusul Igor Dodon, şi fostul premier Maia Sandu sunt creditaţi cu cele mai mari şanse să ajungă în turul doi de scrutin, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, relatează marţi Radio Chişinău, citat de Agerpres.
Igor Dodon este creditat cu 41,7% din intenţiile de vot, iar Maia Sandu, cu 24,5% din preferinţe, potrivit rezultatelor sondajului. Cei doi sunt urmaţi de Andrei Năstase cu 12,2% din intenţiile de vot, Renato Usatîi cu 8,6% şi Violeta Ivanov, cu 6,1% dintre opţiuni.
Duelul dintre primii doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova s-ar încheia cu victoria lui Dodon în turul doi de scrutin, conform aceluiaşi sondaj. Astfel, pentru actualul preşedinte şi-ar da votul 54,6% dintre alegători, din totalul de 84,1% alegători decişi, iar pentru Maia Sandu - 45,4% dintre electori.
Sondajele îi conferă de departe prima şansă actualului preşedinte moldovean, care s-a arătat încrezător în victorie la scrutinul din 1 noiembrie, refuzând chiar să participe la vreo dezbatere electorală cu contracandidaţii săi pentru a-i lăsa pe ceilalţi „să se păruiască”, potrivit unor observatori locali.
Cu toate acestea, Igor Dodon ar fi recurs la un desant de 'consultanţi politici ruşi', care ar fi ajuns la Chişinău în condiţii nu tocmai transparente, au afirmat marţi reprezentanţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu.
Un grup de zeci de „consultanţi politici” din Federaţia Rusă, coordonat direct de Olga Grak, despre care se spune că ar avea legătură cu serviciile secrete ruse, ar fi sosit în Republica Moldova pentru a-l consilia pe Igor Dodon în actuala campanie electorală în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie, a declarat deputatul PAS Igor Grosu, citat de media de la Chişinău, între care publicaţia online Deschide. md şi Ziarul Naţional.
Potrivit parlamentarului moldovean, candidatul Igor Dodon nu ar fi declarat la Comisia Electorală Centrală cheltuielile pentru serviciile consultanţilor ruşi, ceea ce ar reprezenta o încălcare gravă a legislaţiei în vigoare.
Astfel, preşedintele grupului parlamentar PAS a sesizat Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) şi Biroul pentru Migraţie şi Azil în legătură cu acest „desant de consultanţi ruşi”, solicitând instituţiilor abilitate să investigheze modul în care respectivele persoane au intrat în Republica Moldova, să afle scopul exact al vizitei lor, precum şi să stabilească modul de finanţare a activităţii acestor consultanţi, scrie Ziarul Naţional.
Revenind la sondajul Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, în cazul unor alegeri legislative anticipate, pragul electoral de 5% ar fi depăşit de cinci formaţiuni: Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM, de stânga, prorus), cu 39, 7%, din intenţii, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, centru-dreapta proeuropean) - 22, 3%, Partidul Şor (care reprezintă interesele segmentului rusofon al populaţiei) - 10,8 %, Partidul Nostru (centru-stânga, care se proclamă pro-moldovenesc) - 10,4 % şi Platforma DA (centru-dreapta, proeuropean) - cu 6,1%.
Ancheta sociologică a fost realizată în perioada 26 septembrie - 8 octombrie, pe un eşantion de 1.167 de persoane din 81 de localităţi, şi are, potrivit autorilor, o marjă de eroare de 3%.
Editor : Monica Bonea