Autoritățile din Republica Moldova au detonat joi componenta explozivă a unei rachete descoperite cu o zi în urmă într-un lac aflat în apropiere de granița cu Ucraina. Zona fusese securizată după ce mai mulți localnici din satul Hârbovăț au anunțat miercuri că au văzut resturi care ar putea proveni de la o rachetă.
Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova a anunţat joi că a luat măsuri speciale de protecţie a lacului Hârbovăţ, din raionul Anenii Noi, în apropiere de frontiera cu Ucraina, unde miercuri au fost descoperite fragmentele unei rachete.
Zona lacului Hârbovăț a fost securizată, fiind interzis accesul oricărei persoane. Dispozitive de poliţie, împreună cu efective de carabineri, ale poliţiei de frontieră şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost desfăşurate la faţa locului pentru a asigura paza perimetrului.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
După analizarea resturilor descoperite, autorităţile au confirmat că acestea provin de la o rachetă aeriană și au decis detonarea componentei explozive a proiectilului.
Ministerul de Interne de la Chișinău a confirmat joi, într-un comunicat, că specialiștii Bombteh ai poliției naționale „au detonat cu succes componenta cu explozibil a rachetei prăbușite în lacul Hârbovăț, raionul Anenii Noi”.
Pentru ca intervenția să fie operată în siguranță specialiștii hidrotehnici au evacuat apa din lacul Hârbovăț. Echipa de pirotehnicieni a Poliției naționale a analizat situația operațională timp de mai multe ore pentru a identifica soluția optimă de înlăturare/detonare a explozibilului, care se găsea pe fundul lacului.
Localnicii din Hârbovăţ au anunţat autorităţile că în lacul din apropiere au observat unele componente care puteau proveni de la o rachetă (dinspre Ucraina, unde Rusia şi-a intensificat atacurile în sud).
Autorităţile au confirmat că resturile provin de la o rachetă aeriană, urmând ca specialiştii să identifice tipul şi provenienţa de fabricaţie a acesteia, conform publicaţiei menţionate.
Editor : Bogdan Păcurar