Președintele Partidului Democrat din Republica Moldova (aflat la guvernare), Andrian Candu, a anunțat că vor avea loc alegeri anticipate după ce timp de trei luni nu s-a reușit crearea unei majorități pentru formarea unui nou guvern, relatează Mediafax, care citează presa de la Chișinău.
Anunțul vine în condițiile în care Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) - care deține cele mai multe locuri în Parlament, în urma alegerilor legislative din 24 februarie - a decis să nu facă alianță nici cu PDM, nici cu blocul ACUM, ci să declanșeze alegeri anticipate, decizie adoptată de forul conducător al PSRM.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este obligat de Curtea Constituțională să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcțional până la finalul zilei de vineri, după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare, se arată într-o decizie a Curții.
„Socialiștii din start au propus negocieri și formarea unei coaliții de guvernare cu cei din ACUM. Au fost câteva discuții, unele oficiale, unele neoficiale. N-au vrut să voteze candidatura noastra de speaker al Parlamentului, n-au vrut să ne ofere câteva ministere. Evident că nu putem să facem coaliție cu ei. Dar am vorbit și cu PDM, ca să nu fim învinuiți că nu i-am ascultat și pe ei, dar din start nu luam în calcul o coaliție cu PDM”, a declarat președintele moldovean Igor Dodon.
„Cu regret, timp de trei luni de zile nu s-a reușit să se găsească o maturitate politică. PD s-a arătat dispus să discute cu Blocul ACUM pentru a crea o majoritate. Cu regret că discuțiile dintre PSRM și Blocul ACUM s-a axat pe funcții. Au pus interesul lor și interesul partidelor mai presus de cetățeanul RM. Astăzi am ajuns cu regret la situația în alegeri anticipate”, a declarat într-o conferință de presă liderul Partidului Democrat, Andrian Candu.
În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, în noul parlament de la Chişinău au intrat Partidul Socialist (35 de mandate), PDM - partidul condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc (30 mandate), blocul ACUM (26 de mandate), Partidul ŞOR (7 mandate), precum şi trei deputaţi independenţi.