Moldovenii fac provizii de lumânări, lanterne și candele, speriați de criza energetică. Prețul acestor produse a crescut brusc

Data actualizării: Data publicării:
O femeie vinde lumânări.
Moldovenii fac provizii de lumânări, lanterne și candele, speriați de criza energetică.

Criza energiei electrice îi sperie pe cetățenii din Republica Moldova. Îngrijorați că s-ar putea recurge la întreruperi masive ale curentului, oamenii au decis să-își facă provizii de lumânări, lanterne, candele și gaz lampant, potrivit tv8.md. Comercianții din Chinișău spun că prețurile acestor mărfuri a crescut brusc.

Sunt însă și oameni optimiști, care cred că vor trece și de această provocare, cum s-a întâmplat în timpul crizei energetice de la sfârșitul anilor 90.

Negustorii din capitala Republicii Moldova n-au avut de mult atâția cumpărători. Spun că în ultimele zile numărul celor care vin să cumpere lanterne, lumânări, candele, dar și gaz lampant, a crescut considerabil. A crescut și prețul acestor mărfuri - cu circa 20 la sută. Și deși prețurile sunt destul de mari, oamenii cumpără.

În speranța că economia de curent ar duce la evitarea întreruperii energiei electrice, unii oameni spun că încercă să raționalizeze tot mai mult consumul.

Citiți și:
Maia Sandu: Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa

Unii, însă, sunt mai liniștiți. În special, cei care își amintesc de criza energetică de la finele anilor 90, când curentul electric era livrat pe ore. Iar concluzia este că se va depăși criza energetică și de această dată, la fel cum a fost și atunci.

Foarte greu ne-a fost, dar am supraviețuit. Nu economiseam noi, economisea statul, pentru că ne stingea lumina și două, trei ore era lumină, iar în rest întuneric. Ne-am conformat și noi, și așa am trăit”, spune o profesoară de limba română.

Reporter: Credeți că o să trecem și peste aceasta?
Profesoară: Cu siguranță.

Potrivit autorităților și a funcționarilor din domeniul energetic, Republica Moldova se confruntă cu un deficit serios de energie electrică. Se întâmplă după atacurile Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei, dar mai ales după ce centrala de la Cuciurgan și-a redus considerabil livrările de curent în partea dreaptă a Nistrului, din cauza micșorării volumelor de gaz de către Gazprom.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri