Liderul de la Chișinău, Igor Dodon, a cerut din nou, marți, Bucureștiului să nu se amestece în treburile interne ale țării sale și să recunoască tratatul de frontieră, așa cum a recunoscut independența Republicii Moldova. Președintele moldovean a mai spus că atât timp cât este în viață, va combate unionismul, informează Agerpres.
Într-o conferință de presă în care a făcut bilanțul primelor 100 de zile de activitate de la învestirea sa în funcție, Igor Dodon a declarat că „nu insistă și nici nu se grăbește” să meargă la București pentru a se întâlni cu omologul său român, Klaus Iohannis.
„Cineva a zis că nimeni nu mă primește la București, dar eu nici nu am cerut vreo întrevedere. Da, ar fi bine să ne întâlnim ca să vorbim. Eu nu voi permite niciodată ca Bucureștiul să se amestece în treburile interne ale Republicii Moldova. Eu i-am spus și ambasadorului României, la o întrevedere, atunci când el mi-a transmis un mesaj de la București precum că eu ar trebui să respect Constituția Republicii Moldova. Dacă anterior, lui Timofti (Nicolae Timofti, n.r.) vă permiteați să-i spuneți asemenea lucruri, cu mine nu va merge această variantă. Eu nu-mi voi permite niciodată să dau indicații domnului Iohannis pe cine să numească sau cum să numească, așa că nu va amestecați nici voi aici și nu dați lecții președinției”, a declarat Igor Dodon.
„Da, ați recunoscut primii independența Republicii Moldova, dar de ce nu ați recunoscut tratatul de frontieră? Eu nu voi face greșelile pe care le-a facut Voronin, regim de vize și nu știu ce. Eu văd relația cu România bazată pe pragmatism, interes național, patriotism și, frate, frate, dar fiecare la el acasă”, a spus Dodon în continuare.
De asemenea, președintele prorus de la Chișinău a anunțat că principalul său obiectiv este lupta cu unionismul, conform portalului media citat.
„Unirea nu va fi atât timp cât noi suntem în viață, acest lucru nu va fi. Eu îi stimez pe vecinii noștri, pe prietenii noștri români, dar noi avem statul nostru, pământul nostru. După ce vom avea majoritate parlamentară, vom adopta aceeași legislație ca și în România. Nu se poate la voi, nu se poate nici la noi. Dacă la voi se poate, atunci spuneți-le celor ce spun că pământurile ce aparțin Moldovei să fie returnate. Niciun fel de frați mai mari sau mai mici!”, a conchis președintele moldovean.