În Republica Moldova primul om în stat generează anarhie. Igor Dodon, președintele în funcție, care a pierdut însă alegerile, a promulgat o lege controversată, suspendată de Curtea Constituțională a țării, prin care viitorului președinte, Maia Sandu, i se iau din prerogative. E ceva fără precedent și e imposibil de spus ce este în vigoare, din moment ce ea era suspendată.
Este vorba despre o lege prin care serviciul de informații (SIS) trece din subordinea președintelui în cea a Parlamentului. Este o lege prin care socialiștii lui Igor Dodon au vrut să-i amputeze puterile noului președinte, Maia Sandu. Curtea Constituțională a decis că prevederile legii nu se pot aplica deocamdată, dar totuși, președintele în exercițiu a promulgat-o.
Igor Dodon nu avea niciun drept să promulge modificările la Legea cu privire la Serviciul de Informaţii şi Securitate din moment ce Curtea Constituţională a suspendat acţiunea acesteia până la decizia sa asupra fondului cauzei, a comentat pentru Radio Chişinău expertul în drept constituţional Alexandru Arsene, scrie Agerpres. S-a creat o situaţie în care există două acte care se bat cap în cap - hotărârea Curţii Constituţionale şi decretul de promulgare a legii, susţine Alexandru Arsene, adăugând că, în acest caz, ar trebui să intervină de urgenţă Curtea Constituţională.
Legea respectivă făcea parte dintr-un pachet mai mare de modificări care pur și simplu au întors statul cu susul în jos, în ceea ce poate fi descrisă ca o veritabilă lovitură de stat dată de o majoritate parlamentară. Au mai fost aprobate legi care deschid perspectiva federalizării Republicii Moldova, introducerea limbii ruse ca limba oficială și aprobarea unui buget opac, fără consultare.
Editor : Luana Pavaluca