Finanțare stopată pentru Republica Moldova dacă trece legea amnistiei fiscale
Patru ONG-uri româneşti în Republica Moldova cer preşedintelui Iohannis, guvernului şi principalelor partide parlamentare să ia în considerare suspendarea împrumutului de sprijin bugetar pentru Republica Moldova dacă parlamentul de la Chişinău aprobă şi în a doua lectură o lege de amnistie fiscală şi anulare a obligaţiei declarării averilor.
Sursa foto: Europalibera.org
Potrivit Expert Forum, trecută în prima lectură pe repede-inainte după un simulacru de dezbatere de două ore cu publicul, legea poartă numele înşelător şi european-acceptabil de „liberalizarea capitalului”, dar este de fapt una de albire a banilor negri.
Contribuabilul român trebuie să fie informat atunci când resursele sale sunt folosite pentru a compensa fondurile bugetare irosite la Chişinău prin spălare de bani şi crimă organizată. Societatea civilă din Republica Moldova susţine la această oră o conferinţă de presă pentru a transmite un mesaj similar UE şi FMI, spun semnatarii, resepctiv Expert Forum (EFOR), Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Freedom House-România și Grupul de Dialog Social (GDS)
Legea privind liberalizarea capitalului şi stimulare fiscală, votată în prima lectură, este văzută de cei mai mulţi experţi şi reprezentanţi ai unor importante ONG-uri mai curând ca o amnistie fiscală pe fața pentru o categorie îngustă de cetăţeni care au fentat până acum legea.
Dacă va intra în vigoare, legea le va permite persoanelor juridice din Republica Moldova şi cetăţenilor moldoveni care deţin proprietăţi în ţară şi peste hotare, inclusiv sub valoare de piaţă, să-şi legalizeze, maşinele, vilele, acţiunile sau cotele părţi din companii trecute pe persoane interpuse. Pentru aceasta vor trebui să achite o taxă de 2%.
Nu este o amnistie fiscală, ci un proiect de stimulare fiscală şi liberalizarea capitalului, a tot repetat preşedintele parlamentului, Andrian Candu, în numele grupului de autori. Nu sunt iertate datoriile, ci amenzile şi penalitățile care s-au adunat de-a lungul anilor de ani de zile şi care ar fi imposibil de recuperat, a mai spus şeful legislativului.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News