Jurnalistul rus care s-a dat drept ministrul Culturii din Ucraina a pretins că sună din partea preşedintelui Petro Poroşenko. A fost de ajuns pentru ca ministrul Culturii al Republicii Moldova să cadă în plasă.
Monica Babuc, ministrul Culturii al Republicii Moldova: „Aşa, sufleteşte, eu îi cunosc şi pe producător, si pe interpretă. Noi îi cunoaştem şi îi ajutăm... suntem în legătură cu ei. De ce întrebaţi?
Prezentator radio: Cred că aţi auzit că ţara noastră va fi reprezentată de cântăreaţa Jamala. Ea este tătăroaică, tătăroaica din Crimeea. Uitaţi, eu am o rugăminte personală de la preşedintele nostru (al Ucrainei - n.r.)”.
Monica Babuc / FOTO: Facebook
Monica Babuc, ministrul Culturii al Republicii Moldova: „Transmiteţi-i salutări preşedintelui vostru, pe care îl iubim foarte mult şi pe dumneavoastră vă iubim şi vă susţinem”.
Şi drept dovadă, oficialul moldovean a promis că va face tot posibilul pentru ca ţara sa să acorde maximul de puncte la Eurovision, pentru piesa Ucrainei.
Monica Babuc, ministrul Culturii al Republicii Moldova: „România şi Ucraina sunt două ţări pe care le susţinem întotdeauna. Nici nu se discuta asta, puteţi fi liniştiţi, vom face aşa. Dar eu o să vorbesc şi cu conducerea televiziunii, ca să ştiu dacă ei au mecanisme de a lucra cu telespectatorii.
Prezentator radio: Noi vrem 10-12 voturi de la voi, aşa este ordinul domnului preşedinte al nostru.
Monica Babuc, ministrul Culturii al Republicii Moldova: Eu v-aş da cu drag 24 de puncte şi fără să ascult piesa”.
Dialolgul a avut loc cu două zile înainte de finala Eurovision. Concurs câştigat de Ucraina, cu melodia „1944”, care vorbeşte despre deportările tătarilor din Crimeea, dispuse de liderul sovietic Iosif Stalin. Coincidenţă sau nu, cântecul a primit 12 puncte din partea Republicii Molodova, maximul posibil.
Reacția ministrului, după farsa jurnaliștilor ruși: E o lecție bună de viață
Ministrul a recunoscut că a fost victima unei farse și a comentat totul pe Facebook, potrivit agora.md.
Mesajul Monicăi Babuc:
„Asta e, am căzut în plasă
Completez (doar în cazul farsei telefonice la care m-am prins, bineînţeles) lista personalităţilor internaţionale şi naţionale care au fost victimile talentaţilor comercianţi ruşi(Vitalii Kliciko, Elton John, Mihail Gorbaciov, Ksenia Sobciak, Aleksandr Lukaşenko, Vladimir Jirinovski, Recep Tayyip Erdogan şi alţii, inclusiv de la noi).
Felicitări lor pentru farsă reuşită, pentru mine şi alţii e încă o lecţie bună de viaţă, căci, nu-i aşa, mai bine să înveţi dintr-o farsă decât dintr-o situaţie reală.
Legat de discuţia telefonică, ţin să spun că nu port la mobil discuţii cu persoane neidentificate. Probabil au încercat să mă găsească şi astfel dar nu am răspuns. M-au găsit însă prin antecameră şi au fost foarte insistenţi, nu s-au lăsat cu una cu două.
Am fost politicoasă şi amabilă cum sunt cu toată lumea, mai ales că persoană cu care discutăm se pretindea un recent numit coleg al meu din Ucraina. Şi am avut destule convorbiri telefonice cu omologi de ai mei din străinătate în aceşti ani. De această dată am fost însă şi puţin naivă fără angajamente tranşante incorecte, însă. Momentul cu televiziunea, că o să mă interesez care e mecanismul de vot a fost mai degrabă naiv, nu angajant, eu chiar nu ştiu cum se votează şi am spus că mă interesez de acest lucru. Am realizat că e farsă după ce am închis, când am cerut verificarea numărului, dar deja momentul se consumase.
În ceea ce priveşte susţinerea candidatei ucrainiene la Eurovision, cântăreaţa Jamala, însă, farsă sau nefarsă, eu chiar o susţin şi va îndemn şi pe voi să o faceţi, dacă va place evoluţia ei. Aveţi grijă cu cine vorbiţi la telefon”.