Numărul tot mai mare de persoane publice din China care mor subit și fără vreo cauza oficială a decesului a provocat temeri în populație cu privire la cât de gravă este, de fapt, situația epidemică din această țară, lovită de la sfârșitul anului trecut de un uriaș val Covid, relatează BBC.
Moartea lui Chu Lanlan, o cântăreață de operă de 40 de ani, luna trecută, i-a șocat pe mulți, mai ales având în vedere vârsta artistei. Familia ei a transmis publicului tristețea provocată de „dispariția abruptă” a lui Chu, fără să dea vreun detaliu cu privire la cauza decesului.
Moartea lui Chu și a altora a declanșat un val de neîncredere în autoritățile chineze și a alimentat speculațiile cu privire la posibilitatea unui număr uriaș de cazuri și decese care este ascuns de dictatura chineză.
Conform unui site specializat, citat de BBC, Operawire, Chu Lanlan a fost o soprană specializată în operă Peking, o formă de artă teatrală în care artiștii cântă, vorbesc și dansează pentru a spune povești. Artista era, de asemenea, implicată în acțiuni filantropice.
De asemenea, în ziua de Anul Nou, moartea subită a actorului Gong Jingtan i-a devastat pe mulți chinezi care îi apreciau munca. În vârstă de 83 de ani, Gong era faimos în China pentru rolul interpretat în cel mai de durată serial TV difuzat în țară.
Nici cauza morții lui nu este cunoscută, însă mulți utilizatori de rețele sociale consideră că există o legătură între aceste decese bizare și despre care autoritățile refuză să vorbească.
„Te rog, doamne, te rog ai grijă mai mare de bătrâni”, a scris un coleg actor al lui Gong, Hu Yanfen, pe rețeaua socială chineză Weibo.
Printre alte decese recente se numără și Ni Zhen, un celebru scenarist de 84 de ani, cunoscut pentru activitatea sa la un film considerat de critici unul dintre cele mai bune filme chinezești. Hu Fuming, un fost jurnalist și profesor pensionat la Universitatea Nanjing, a murit, de asemenea, în data de 2 ianuarie.
Conform unui bilanț făcut de presa din China, în jur de 16 cercetători din academii de top au murit între 21 și 26 decembrie. Niciunul dintre decese nu a fost specificat ca fiind provocat de Covid, dar asta nu a oprit speculațiile.
„Chiar și dacă reușești să cauți pe tot internetul, tot nu vei găsi vreo informație despre cauza morții lui”, scrie un utilizator chinez de Weibo, referindu-se la Ni.
Totuși, au început să apară și critici față de protestele de luna trecută, când oamenii au ieșit în stradă în număr mare împotriva lui Xi Jinping și partidului comunist, într-o rară desfășurare de opoziție față de dictatură și față de politicile draconice anti-Covid.
„Sunt oare mulțumiți acești oameni acum, văzând moartea oamenilor în vârstă pentru a le asigura lor libertatea?”, se arată într-un comentariu anonim, citat de BBC.
Editor : Adrian Dumitru