Guvernul taliban din Afganistan sărbătoreşte marţi, zi declarată sărbătoare naţională, a doua aniversare a preluării controlului ţării prin diverse manifestări şi printr-o declaraţie care vorbeşte despre revenirea sa la putere, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Cucerirea Kabulului a dovedit încă o dată că nimeni nu poate controla mândra naţiune afgană şi că niciunui cuceritor nu i se va permite să ameninţe independenţa şi libertatea ţării”, au salutat autorităţile talibane marţi dimineaţă într-un comunicat.
Drapelele alb şi negru ale Emiratului islamic Afganistan sunt ridicate la punctele de control din capitală
Drapelele alb şi negru ale Emiratului islamic Afganistan, nume dat ţării de noii săi conducători, sunt ridicate la punctele de control din capitala ocupată pe 15 august 2021, atunci când guvernul susţinut de SUA a căzut şi liderii au fugit în străinătate.
Străzile din capitala afgană erau totuşi încă foarte calme marţi dimineaţă, au constatat jurnalişti ai AFP. Talibanii începeau să se adune în faţa fostei ambasade americane, în timp ce unii bărbaţi îşi făceau selfie-uri pe ritmul imnurilor răsunătoare.
„Astăzi este o zi fericită este data încetării ocupaţiei ţării noastre”, şi-a exprimat satisfacţia Mortaza Khairi, de 21 de ani, student la medicină. Studii la care femeile nu mai acces.
În cursul celor doi ani care au urmat, autorităţile talibane au impus o interpretare strictă a islamului în ţară, femeile suferind dur din cauza legilor calificate de ONU drept „apartheid al sexelor”.
Defilarea militară prevăzută la Kandahar, leagănul mişcări talibane şi de unde liderul suprem Hibatullah Akhundzada guvernează prin decret, a fost în cele din urmă anulată.
Convoaie de talibani urmează să parcurgă străzile din Herat şi din Kabul
„Moarte europenilor! Moarte occidentalilor! Trăiască emiratul islamic Afganistan! Moarte americanilor”, scandau marţi dimineaţă luptătorii talibani la Herat.
Restricţiile asupra drepturilor femeilor - care sunt excluse din viaţa publică şi nu au acces la slujbe şi educaţie - reprezintă un obstacol major în negocierile pentru recunoaşterea guvernului de către comunitatea internaţională.
Un grup de experţi ONU a denunţat luni promisiunile neîndeplinite făcute de autorităţile talibane de a institui un regim mai suplu decât cel impus când au deţinut puterea, între 1996 şi 2001.
„În pofida asigurărilor date de autorităţilor talibane de facto potrivit cărora orice restricţie, în special în termeni de acces la educaţie, va fi temporară, faptele din teren au demonstrat existenţa unui sistem accelerat, sistematic şi global de segregare, de marginalizare şi de persecuţie”, au indicat experţii ONU într-un comunicat.
Editor : Bianca Chirilă