Misterul tragediei aviatice MH370. Ce sumă va primi compania Ocean Infinity dacă va găsi epava aeronavei

Data actualizării: Data publicării:
mh

Malaezia a semnat un acord, miercuri, prin care va plăti compania americană Ocean Infinity cu până la 70 de milioane de dolari dacă aceasta va găsi aeronava dispărută în zborul Malaysia Airlines MH370, în cadrul unei misiuni de căutare cu durata de 90 de zile pe care o va efectua în sudul Oceanului Indian, scrie Reuters, potrivit News.ro. 

Dispariţia aeronavei care efectua o cursă comercială din Kuala Lumpur la Beijing în martie 2014, cu 239 de persoane la bord, se numără printre cele mai mari mistere ale aviaţiei din lume.

În ianuarie 2017, Malaezia, Australia şi China au anunţat suspendarea operaţiunilor subacvatice de căutare a zborului MH370, soarta celor 239 de persoane de la bordul aeronavei dispărute rămânând un mister, după căutări în van, în urma cărora s-au găsit doar câteva bucăţi de fuzelaj şi bagaje plutind în derivă pe ocean.

Acea misiune de căutare fără succes a costat 157 de milioane de dolari şi a fost efectuată pe o suprafaţă de 120.000 de kilometri pătraţi. Misiunea a fost încheiată în ciuda faptului că cercetătorii au cerut să extindă căutarea pe o suprafaţă de 25.000 de kilometri pătraţi către nord.

Liow Tiong Lai, ministrul Transporturilor din Malaezia, a spus că o companie privată cu sediul în Houston, Ocean Infinity, va căuta MH370 în special în acea suprafaţă de 25.000 de kilometri pătraţi, urmând să fie plătită doar dacă va găsi avionul.

„Vasul companiei, Seabed Constructor, se îndreaptă către suprafaţa în care vor fi efectuate căutările, profitând de condiţiile meteorologice favorabile din sudul Oceanuli Indian”, a spus Liow Tiong Lai în cadrul unei conferinţe de presă.

Căutările vor începe pe 17 ianuarie, a precizat Oliver Plunkett, director executiv al Ocean Infinity.

Compania Ocean Infinity va fi plătită cu 20 de milioane de dolari dacă avionul va fi găsit în primii 5.000 de kilometri pătraţi în care se vor efectua căutările, 30 de milioane de dolari dacă va fi găsit în 10.000 de kilometri pătraţi, şi 50 de milioane de dolari dacă va fi găsit în suprafaţa de 25.000 de kilometri pătraţi. Dacă aeronava va fi găsită dincolo de această suprafaţă, Ocean Infinity va primi 70 de milioane de dolari.

Prioritatea companiei va fi aceea de localiza epava sau zborul şi aparatele de înregistrare din carlingă şi să prezinte dovezi credibile pentru a confirma locul în care se află avionul, în termen de 90 de zile.

Nava companiei Ocean Infinity este echipată cu opt submarine autonome, dotate cu echipamente de scanare, care se vor deplasa pe fundul mării cu scopul de a obţine informaţii care să fie analizate.

Echipajul navei este format din 65 de persoane, inclusiv doi reprezentanţi guvernamentali din marina Malaeziei. 

Potrivit lui Plunkett, Nava ar putea efectua căutarea în trei sau patru săptămâni şi va putea acoperi o suprafaţă de 60.000 de kilometri pătraţi pe parcursul a 90 de zile – de patru ori mai repede decât în misiunile anterioare.

Oliver Plunkett a precizat că acţionarii companiei vor suporta costurile căutării. 

Între teoriile legate de misterul MH370 se numără aceea că avionul a avut o defecţiune mecanică sau că a fost deviat în mod intenţionat de la traiectoria sa. Mai mulţi anchetatori cred că cineva a deconectat în mod intenţionat transponderul aeronavei, înainte de a îi devia traiectoria cu mii de kilometri deasupra Oceanului Indian.

Cel puţin trei piese de avion colectate din insule ale Oceanului Indian şi de pe coasta de est a Africii au fost confirmate ca aparţinând aeronavei dispărute.

8 martie 2014

Pe 8 martie 2014, 239 de pasageri aflați la bordul unui Boeing 777 au dispărut fără urmă în timpul unei călătorii între Kuala Lumpur și Beijing. În ciuda celei mai scumpe căutări subacvatice din istorie, locația prăbușirii avionului rămâne încă o enigmă.

La începutul lunii octombrie 2017, biroul australian pentru Siguranța Transporturilor (ATSB) a prezentat marți concluziile raportului final despre tragedia aviatică.

Raportul abundă în detalii semnificative legat de misiunea de căutare, însă nu aduce aspecte concludente în privința locului unde s-ar afla epava aeronavei.

În ianuarie, după 1.046 de zile de căutări, ancheta a fost suspendată, provocând furie printre rudele îndoliate ale pasagerilor.

Suspendarea a survenit în urma unei operațiuni subacvatice nereușite la 2.800 de kilometri distanță în largul coastei Australiei de Vest. În timpul operațiunii, a fost folosit un detector sonic de 160 de milioane de dolari. Chiar dacă nu au fost găsite noi dovezi privind locația avionului, misiunea subacvatică a ajutat, totuși, la eliminarea unei mari porțiuni din ocean în privința locurilor cu „probabilitate ridicată” în care s-ar fi prăbușit aeronava.

Acest lucru, subliniază ATSB, înseamnă că înțelegerea zonei de prăbușire „este mai bună decât a fost vreodată”.

În urma căutărilor, o reanaliză a imaginilor din satelit a restrâns zona în care s-ar putea afla epava la o suprafață mai mică de 25.000 de kilometri pătrați, se mai arată în raportul ATSB.

Tot în octombrie, cealaltă agenție guvernamentală australiană care se ocupă de căutarea zborului MH370, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization, a dat publicității un raport separat. Raportul subliniază că ipoteza legată de intervalul de timp în care aeronava companie Malaysia Airlines a dispărut – între martie și aprilie 2014 – rămâne relevantă, dar nu oferă nicio perspectivă legată de locație.

În august, autoritățile australiene au făcut publice mai multe imagini surprinse din satelit, care arată 12 obiecte care plutesc în apropiere de locul în care se crede că s-a prăbușit avionul Malaysia Airlines MH370.

Fotografiile au fost făcute la 2 săptămâni de la dispariția zborului, pe 8 martie 2014. Imaginile au fost analizate de ATSB. Cercetătorii au folosit imaginile pentru a determina o nouă zonă de căutare a avionului dispărut, o suprafață de 5.000 de kilometri pătrați, la nord de zona în care au avut lo căutările inițiale.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...