Misteriosul caz al unei hărți și al unui ministru din Taiwan, care au dispărut la summitul democrației din SUA

Data publicării:
ministra Tang și harta cu Taiwan
Taiwanul, țară guvernată democratic, succesoarea vechii republici chineze de dinaintea Războiului Civil Chinez, încheiat cu victoria comuniștilor în China continentală, este cunoscută oficial drept Republica China și respinge pretențiile regimului de la Beijing asupra teritoriului său. Colaj foto: Profimedia images/Getty Images

Un video al unui ministru taiwanez a fost tăiat în timpul summitului pentru Democrație găzduit de președintele american Joe Biden săptămâna trecută, după ce în momentul în care oficialul de la Taipei își făcea prezentarea, pe video a apărut o hartă cu Taiwanul într-o culoare diferită de cea a Chinei, prin care s-ar fi sugerat că insula este independentă de Beijing. Surse care au asistat la discuții l-au declarat jurnaliștilor Reuters că prezentarea de vineri a ministrului pentru Digitalizare din Taiwan, Audrey Tang, a provocat consternare în rândul oficialilor americani, după ce harta a apărut în video timp de aproximativ un minut.

Sursele, care au dorit să rămână anonime din cauza sensibilității problemei, au spus că videoul în care a vorbit ministra Tang a fost tăiat în timpul intervenției sale într-un panel și înlocuit ulterior doar cu o variantă audio, la ordinul Casei Albe.

Casa Albă a fost îngrijorată că diferențierea Taiwanului și Chinei pe o hartă într-o conferință găzduită de SUA, la care Taiwanul a fost invitat ca dovadă a sprijinului SUA într-un moment în care se află sub o presiune intensă din partea Beijingului, ar putea fi văzută ca fiind în contradicție cu politica „o singură China” a Washingtonului, care evită să ia o poziție clară în ceea ce privește dacă Taiwanul face parte din China, au spus sursele.

Citește și: Joe Biden a spus că nu promovează independența Taiwanului, după o declarație a sa care sugera că statul este independent

„O greșeală sinceră”

Departamentul de Stat a transmis că „confuzia” cu privire la partajarea ecranului a dus la eliminarea videoului ministrei Tang, numind incidentul drept „o greșeală sinceră”.

„Am apreciat participarea ministrului Tang, care a prezentat expertiza foarte bună a Taiwanului în probleme ce țin de guvernare transparentă, drepturile omului și combaterea dezinformării”, a spus un purtător de cuvânt.

Prezentarea lui Tang a inclus o hartă cu lumea, în care țările au fost colorate în funcție de deschiderea lor față de drepturile civile. Cea mai mare parte a Asiei, inclusiv Taiwan, a fost colorată în verde, fiind subliniată deschiderea țărilor din regiune față de drepturile omului. Alte state, inclusiv câțiva aliați și parteneri ai SUA, au fost colorate cu o culoare„închisă”, sugerandu-se că acestea „obstrucționează” drepturi. 

China, Laos, Vietnam și Coreea de Nord au fost colorate în roșu și etichetate ca fiind „închise” în privința drepturilor. 

În timpul panelului, când moderatorul s-a întors la ministra Audrey Tang, câteva minute mai târziu, nu a mai existat niciun videoclip cu ea, ci doar o variantă audio cu intervenția sa, însoțită de o fotografie în care i se preciza funcția. Ulterior, a apărut pe ecran un anunț prin care se spunea că „orice opinii exprimate de persoanele din acest panel sunt cele ale persoanei respective și nu reflectă neapărat opiniile guvernului Statelor Unite”.

O sursă apropiată întâmplării a declarat pentru Reuters că harta ministrei din Taiwan a generat o rafală instantanee de e-mailuri în rândul oficialilor americani, iar Consiliul Național de Securitate (NSC) de la Casa Albă a contactat imediat Departamentul de Stat, manifestându-și îngrijorarea că Taiwanul părea în prezentare ca o țară distinctă.

Washington s-a adresat pentru lamuriri guvernului din Taiwan, care, la rândul său, s-a arătat supărat că videoclipul lui Tang a fost tăiat.

Sursa celor de la Reuters a numit mișcarea SUA drept o reacție excesivă, deoarece harta nu era în mod esențial despre granițele naționale. Cu toate acestea, oficialii NSC s-au declarat supărați pentru că harta nu a apărut în versiunile „securizate” ale prezentării înainte de summit. Astfel, au apărut semne de întrebare cu privire la faptul că au existat mesaje intenționate din partea oficialilor Taiwanului.

„Reacția internă” a Casei Albe

O a doua sursă direct implicată în summit a spus că operatorul cabinei video a acționat conform instrucțiunilor Casei Albe. „A fost în mod clar o preocupare politică", a afirmat sursa, adăugând că „mișcarea a fost suma unor reacții interne imediate".

Sursele consultate de Reuters au mai subliniat că această mișcare în timpul panelului privind „combaterea autoritarismului digital” este în contradicție cu misiunea summitului organizat de administrația Biden cu scopul de a consolida democrația în fața provocărilor din China și altele țări autoritare ale lumii. Aceștia au precizat, de asemenea, că incidentul ar putea semnala că sprijinul administrației Biden pentru Taiwan nu este la fel de „solid”, așa cum s-a afirmat în mod repetat.

Reacția Consiliului Național de Securitate al SUA și poziția guvernului din Taiwan

Un purtător de cuvânt al NSC a declarat că relatarea incidentului făcută de Reuters este „inexactă”. „În niciun moment Casa Albă nu a ordonat ca videoul ministrului Tang să fie tăiat”, a spus purtătorul de cuvânt într-un e-mail, dând vina pe confuzia legată de partajarea ecranului și adăugând că videoclipul complet poate fi vizionat pe pagina web a summitului.

„Nu, nu cred că asta are vreo legătură cu harta CIVICUS prezentată de mine sau cu aliații SUA din Asia”, le-a declarat ministra Tang jurnaliștilor, după ce a fost întrebată dacă crede că guvernul SUA a tăiat videoclipul din cauza hărții.

De asemenea, Ministerul de Externe din Taiwan a dat vina pe „probleme tehnice”. Totodată, oficialii diplomatici de la Taipei au precizat că prezentarea lui Tang a fost oferită în avans Casei Albe și nu a fost afișată în ultimul moment.

„Taiwanul și Statele Unite au comunicat pe deplin cu privire la această problemă tehnică, iar cele două părți au o încredere reciprocă solidă și o relație solidă și prietenoasă”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe din Taiwan. 

Problema vine într-un moment extrem de sensibil pentru relațiile SUA-Taiwan, când unii critici ai administrației Biden și experți în politică externă cer manifestări mai deschise de sprijin pentru guvernul de la Taipei, inclusiv încetarea unei politici de lungă durată de „ambiguitate strategică”.

Unii experți în problematicile Taiwanului au spus că nu văd colorarea hărții în mai multe culori ca pe o încălcare a liniilor directoare neoficiale ale SUA, care interzic utilizarea simbolurilor deschise ale suveranității, cum ar fi steagul Taiwanului.

„În mod clar, mesajul nu a fost pentru a distinge suveranitatea, ci pentru a accentua gradul de exprimare democratică”, a spus Douglas Paal, un fost ambasador neoficial al SUA în Taiwan.

Conform liniilor directoare ale guvernului SUA din 2020, hărțile guvernului SUA care arată suveranitatea după culoare impun ca Taiwanul să fie afișat cu aceeași culoare precum China, deși pot fi făcute excepții „atunci când contextul cere ca Taiwanul să fie în mod special evidențiat”.

Bonnie Glaser, expert în cadrul think tank-ului German Marshall Fund din SUA a declarat că liniile directoare nu se vor aplica unei hărți guvernamentale non-americane, „dar SUA ar dori probabil să evite să pară că susține faptul că Taiwanul nu face parte din China”.

„De la început a fost luată decizia ca Taiwanul să ia parte la lucrările summitului pentru Democrație numai în moduri conforme cu politica SUA”, a adăugat Glaser.

Citește și: Cum Beijingul „vânează“ cetățenii din Taiwan. Peste 600 de persoane au fost extradate în China la îndemnul regimului lui Xi Jinping

Un conflict vechi de decenii

Taiwanul, țară guvernată democratic, succesoarea vechii republici chineze de dinaintea Războiului Civil Chinez, încheiat cu victoria comuniștilor în China continentală, este cunoscută oficial drept Republica China și respinge pretențiile regimului de la Beijing asupra teritoriului său.

China și Taiwanul s-au despărțit după războiul civil în 1949. Republica China, fondată după abolirea monarhiei și prăbușirea dinastiei Qing după Revoluția Xinhai din 1911, și-a continuat existența în Taiwan și, o lungă vreme, până la începutul anilor '70, a fost recunoscută ca guvern legitim al întregii Chine de majoritatea comunității internaționale, fiind inclusiv membru permanent al Consiliului de Securitate ONU.

Citește și: Delegaţie a Parlamentului European, prima vizită oficială în Taiwan: „Nu sunteţi singuri. Europa este alături de voi”

SUA au întrerupt relațiile diplomatice formale cu Taipei în 1979 pentru a recunoaște Beijingul. De atunci, SUA nu au contestat în mod deschis pretenția Chinei față de Taiwan, dar s-au angajat prin lege să se asigure că insula se poate apăra de toate amenințările la adresa sa.

China (n. red. – Republica Populară Chineză) consideră că Taiwanul (n. red. – oficial, Republica China) face parte din teritoriul său și sub politica sa „O singură China” refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei.

De ceva vreme, Taiwanul încearcă să „declare independență” și să renunțe la numele său oficial, Republica China, fapt pe care China continentală îl consideră o linie roșie și a amenințat cu războiul în cazul în care acest lucru se întâmplă. Sub președintele Xi Jinping, China a intensificat presiunea militară, diplomatică și economică asupra Taiwanului.

Citiți și: Taiwanul se teme că va avea soarta Afganistanului: „China visează să facă ce au făcut talibanii”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri