„Misiunea de pace a lui Orban îl ajută doar pe Putin”. Liderul ungar, criticat aspru pentru întâlnirea cu dictatorul rus

Data publicării:
Orban și Fiala la Praga
Liderii ungar și ceh. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Eforturile lui Viktor Orban de a se poziționa ca un negociator „al păcii” la nivel înalt prin întâlnirile cu dictatorul rus și cel chinez sunt „greșite” și „nu sunt în interesul Europei”, a declarat prim-ministrul ceh, Petr Fiala, miercuri, într-un interviu pentru The Guardian.

Prim-ministrul guvernului Ungariei a provocat controverse în ultimele săptămâni după ce a plecat în ceea ce el a numit o „misiune de pace” la Moscova, pentru a discuta cu sângerosul dictator de la Kremlin, Vladimir Putin.

Vizita lui Orban a iscat controverse mai ales pentru că Ungaria deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Orban s-a întâlnit de la începutul președinției UE cu dictatorii Putin și Xi și cu fostul președinte al SUA, Trump.

În interviul acordat The Guardian, prim-ministrul guvernului ceh l-a criticat dur pe liderul ungar, spunând că eforturile sale „sunt doar în ajutorul Kremlinului și al invaziei acestuia în Ucraina”.

„Ceea ce face Viktor Orban nu este în interesul Europei, nu este în interesul țării mele, nu este în interesul poporul ucrainean. Din păcate, îl ajută pe Vladimir Putin în această situație și este greșit”, a declarat Fiala.

Remarcile liderului ceh vin după ce a Parlamentul European a condamnat vizita lui Orban în Rusia drept o „încălcare flagrantă a tratatelor UE și a politicii externe comune” și cerând tragerea la răspundere a Ungariei.

Liderul atrage atenția asupra pericolului eforturile de „pacificare” a regimurilor criminale

Fiala, politolog de profesie, premier al guvernului ceh din 2021, a subliniat importanța învățării din istorie și a spus că încercările de pacificare în cazul regimurilor periculoase și violente precum cel criminal de la Kremlin nu funcționează.

„Mulți au crezut că dacă-i dăm niște teritorii lui Hitler sau dacă discutăm cu el vom preveni războiul – a fost chiar invers”, a continuat liderul de la Praga dând ca exemplu politica eșuată a premierul britanic Neville Chamberlain, din 1938, când Regatul a mers pe politica pacificării dictatorului nazist.

Atunci Regatul Unit și Franța au acceptat pretențiile lui Hitler de a anexa teritoriul sudeților din Cehoslovacia, cu promisiunea acestuia că nu va mai avea alte pretenții teritorile în Europa. Ulterior, Hitler a invadat restul Cehoslovaciei și, mai târziu, Polonia.

„Pacea este posibilă doar dacă regimul agresiv, statul agresor, înțelege că suntem atât de puternici încât să nu fie bine pentru el să folosească forța armată. Așa că trebuie să fie foarte foarte clar – trecutul este un învățător pentru noi toți”, a continuat Fiala.

Cehia și Ungaria au fost, anterior, parteneri apropiați ca parte a așa-zisului „grup de la Vișegrad”, împreună cu Polonia și Slovacia, însă acest club regional a început să-și piardă unitatea în ultimii ani.

În timpul mandatului său, Cehia a condus efortul a 20 de țări de a furniza muniție Ucrainei din afara UE, în timp ce blocul european lucrează pentru a accelera producția sa internă.

Prim-ministrul ceh a precizat că prima livrare a fost făcută în iunie și că ajutoare suplimentare urmează să vină.

„Vrem ca până la sfârșitul acestui an să livrăm 500.000 de piese de muniție, un lucru realist pentru că avem tot ce ne trebuie, finanțare și știm și de unde vine muniția și cum ne organizăm”, a mai spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri