Mințile din spatele rachetelor nord-coreene: Cine sunt misterioșii dezvoltatori ai programelor militare ale regimului Kim

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong-un pozează cu mai mulți militari în fața unui ecran în care e redată testarea unei rachete balistice
Foto: Profimedia Images

Rafala” de noi teste cu rachete ale Coreei de Nord din ultima vreme, inclusiv cu ceea ce regimul de la Phenian numește arme hipersonice, a subliniat importanța cercetătorilor și inginerilor militari din această țară, un grup de oameni cu poziții foarte înalte în structura militară și de stat nord-coreeană, însă necunoscuți pentru lumea exterioară.

Conform Reuters, analiștii spun că dictatorul nord-coreean intenționează ca aceste noi arme să devină o parte operațională permanentă a planurilor sale militare.

Totuși, pentru dezvoltarea acestor arme este nevoie de un număr mare de cercetători și ingineri militari loiali regimului, dar și de militari și alți oficiali care să coordoneze programul.

Cercetătorii nord-coreeni care se ocupă de programele balistice

Știm foarte puțin despre cine sunt și care le sunt pozițiile cercetătorilor și tehnicienilor de la nivel intermediar sau mai jos. Analiștii spun că aceste persoane se bucură de o siguranță foarte mare a lourilor de muncă tocmai pentru că munca pe care o fac este dificilă, iar statul nord-coreean a investit multe resurse și eforturi în educația lor.

Aceste persoane sunt închise în districte militare speciale și nu sunt considerate ca fiind un potențial risc – nici ca potențial de a dezerta, dar nici ca generatori de probleme la nivel social sau politic pentru regim.

„Spre deosebire de cadrele economice sau de șefi de armată, acești oameni nu pot fi înlocuiți atât de ușor”, spune Michael Madden, expert în leadership nord-coreean la Stimson Center din Washington D.C.

Mulți dintre ei au studiat la Universitatea Națională de Apărare Kim Jong-un, acolo unde se specializează tot personalul de apărare nord-coreean. Recent, universitatea a deschis un nou program concentrat pe „tehnologia rachetelor hipersonice”.

Conform lui Ken Gause, director la o organizație de cercetare și analiză pe probleme de relații internaționale din Virginia, cercetătorii și inginerii sunt împărțiți în echipe diferite care intră în competiție pentru dezvoltarea unor tipuri de armament similare, într-o încercare de a găsi căi multiple și alternative de dezvoltare a armelor.

Un studiu din 2018, realizat la James Martin Center for Nonproliferation Studies, a arătat că cercetătorii nord-coreeni au lucrat cu cercetători din alte țări pentru a scrie cel puțin 100 de articole științifice pe tehnologie duală – arme de distrugere în masă sau alte scopuri militare

Patru oficiali loiali lui Kim se află la vârful programelor

Kim Jong-un se bazează pe trei persoane pentru a conduce programul militar de dezvoltare de rachete al Coreei de Nord – unul dintre ei este un fost general de aviație de top, Rin Pyong Chol, un altul este un vechi cercetător, Kim Jong Si, iar al treilea este șeful centrului de dezvoltare de armament, Jang Chang Ha.

Un al patrulea oficial, Pak Jong Chon a fost numit într-o funcție înaltă la Departamentul de Industrie Militară, responsabil pentru producerea de armament strategic, mai spune Gause.

„Am observat un număr mare de schimbări la nivelul industiei militare în ultimii ani”, a mai spus el.

Pak a coordonat inclusiv testele recente în absența lui Kim. Dictatorul nord-coreean nu a mai participat la astfel de testări în 2021.

Organizațiile

Academia Națională de Științe Militare (NADS) se ocupă de coordonoarea programului balistic al Coreei de Nord. Madden spune că stadiul dezvoltării unei arme de acest tip poate fi descoperit dacă ne uităm cine participă la test.

La un eveniment la care participă doar personal de la Academie se testează arme care se află încă în faza de dezvoltare, de exemplu. Dacă la un eveniment participă și al doilea comitet economic, atunci înseamnă că sistemul respectiv a intrat și în faza de producție.

Dacă participă inclusiv personal militar, acest lucru indică faptul că sistemul este finalizat și poate fi desfășurat.

Coreea de Nord primește inclusiv ajutor străin

Programul balistic al Coreei de Nord își are originile în ajutoarele primite din partea Uniunii Sovietice și apoi a Rusiei, spun analiștii, iar componentele folosite pentru propulsie ale recentelor arme hipersonice seamănă cu cele ale unor schițe sovietice mai vechi.

Conform informațiilor Reuters, mai mulți nord-coreeni de la NADS procură materiale și informații tehnice pentru progamele militare de la China și Rusia, iar programul nord-coreean primește ajutor de la cel puțin o companie de telecomunicații rusă.

Markus Schiller, expert în rachete, susține că succesele recente ale Coreei de Nord în testarea de rachete arată că țara primește ajutor extern. Totuși, având în vedere și eșecurile numeroase din ultimii ani, Schiller sugerează că Kim testează mult armament produs local.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...