Ministrul afacerilor externe al Belarusului a spus că niciun soldat rus nu va mai rămâne în țara sa după terminarea exercițiilor militare organizate împreună cu Rusia, informează AFP. „Nici Moscova, nici Minskul și nici Kievul” nu își doresc războiul, a spus şeful diplomaţiei belaruse în cadrul unei conferințe de presă.
„Niciun singur soldat, niciun singur echipament rus nu va rămâne pe teritoriul belarus după manevrele militare cu Rusia”, programate să se încheie pe 20 februarie, a spus Vladimir Makei în timpul unei conferinţe de presă organizată la Minsk.
Makei a declarat că discuțiile de săptămâna aceasta dintre miniștrii apărării din Belarus și Ucraina au fost „pozitive” și au ajutat la „detensionarea” situației. Minskul a informat Kievul de faptul că „ceea ce se întâmplă la graniță nu înseamnă că cineva plănuiește declanșarea unui act de agresiune”.
„Nici Moscova, nici Minskul și nici Kievul” nu își doresc războiul, a mai spus Makei, potrivit The Moscow Times. Ucraina a catalogat și ea discuția telefonică dintre cei doi miniștri ca fiind pozitivă.
Un semn important al retragerii rușilor ar fi întoarcerea unităților militare din Orientul Îndepărtat în bazele din estul Rusiei
Analiștii spun că un indicator cheie al unei retrageri semnificative a trupelor rusești de la granița Ucrainei ar fi dacă unitățile militare din Orientul Îndepărtat al Rusiei s-ar întoarce la bazele lor odată cu terminarea exercițiilor militare de anvergură din Belarus, relatează Reuters.
Moscova a negat în repetate rânduri că ar planifica vreo incursiune în Ucraina şi susţine că trupele sale vor părăsi teritoriul belarus, care se învecinează cu cel ucrainean, odată exerciţiile militare încheiate.
Moscova a anunţat marți o retragere parţială a militarilor săi desfăşuraţi de două săptămâni la frontierele Ucrainei, un semnal de detensionare după două luni de temeri privind o invazie iminentă a Rusiei, scrie Agerpres. Europenii şi americanii aşteaptă însă în continuare dovada unei retrageri militare ruse de amploare, declarându-se de un optimism prudent.
Ministerul Apărării din Rusia a anunţat miercuri că unităţile care şi-au încheiat manevrele militare în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, se întorc în cazărmile în care sunt încartiruite cu titlu permanent.
Rusia a publicat o filmare video în care se poate vedea o coloană de tancuri şi de vehicule militare care, după cum susţine ea, se întorc în cazărmi după exerciţii militare separate care au avut loc în Crimeea.