Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a transmis luni că așteaptă din partea Rusiei „semne urgente de detensionare” a crizei din Ucraina înainte de a pleca spre Kiev și, ulterior, la Moscova. În același timp, un prim avion cu soldați germani și echipament militar a aterizat în Lituania pentru a întări prezența NATO de pe flancul estic al alianței, transmite Reuters.
„Așteptăm semne urgente de detensionare de la Moscova” a scris Scholz pe Twitter. „O nouă agresiune militară ar avea consecințe foarte grave pentru Rusia.”
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Asistăm la o amenințare foarte, foarte gravă la adresa păcii în Europa”, a conchis cancelarul german în mesajul transmis online.
În timp ce Scholz face vizite oficiale atât în Ucraina, luni, cât și în Rusia, marți, mai multe transporturi cu soldați și echipamente militare din Germania vor ateriza în Lituania pentru a suplimenta unitatea de luptă a NATO din țara baltică, potrivit Reuters.
Un prim avion al forţelor aeriene germane a aterizat deja pe aeroportul din Kaunas, în sud-centrul Lituaniei, cu circa 70 de soldaţi din totalul soldaţilor suplimentari germani ce vor fi trimişi în țara baltică.
Primele camioane cu echipamente pentru soldaţii germani suplimentari trimişi în Lituania au plecat luni dimineaţa din Munster, landul Saxonia Inferioară, scrie Agerpres. Şase obuziere autopropulsate pe camioane de mare tonaj sunt de asemenea programate să plece mai târziu în cursul zilei de luni.
Ambasador ucrainean: Vizita lui Olaf Scholz la Moscova este „probabil ultima şansă” pentru a obţine pacea
Deplasarea lui Olaf Scholz la Moscova este „probabil ultima şansă” pentru a obţine pacea, a declarat duminică seară ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, la postul german Bild TV. Scholz a avertizat că în cazul unei invazii ruse în Ucraina sancţiunile occidentale devastatoare ar fi „imediate”.
Lunea trecută, ministrul apărării german a anunţat că Germania va trimite 350 de soldaţi suplimentari în Lituania, în cadrul unei operaţiuni a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în condiţiile tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.
Germania conduce o operaţiune a NATO în Lituania, unde au fost deja desfăşuraţi 500 de soldaţi germani. Principalele echipamente pentru întărirea unităţii din Lituania o constituie obuzierele autopropulsate PzH 2000.
Întăririle mai prevăd trimiterea de soldaţi ai forţelor de recunoaştere, de apărare NBC (nucleară, biologică, chimică), poliţie militară şi medicale, alături de alţii, potrivit Ministerului Apărării al Germaniei.
SUA: O invazie a Ucrainei poate avea loc „în orice moment”. Cetățenii mai multor state europene, sfătuiți să părăsească Ucraina
Autorităţile ucrainene le-au cerut oficial Rusiei să ofere explicaţii despre desfăşurarea a zeci de mii de soldaţi în apropiere de frontiera cu Ucraina, solicitare până acum refuzată de Moscova. SUA au atenţionat că forţele militare ruse ar putea invada Ucraina „în orice moment”.
Mai multe ţări le-au recomandat cetăţenilor lor să evite călătoriile în Ucraina, iar celor deja aflaţi în această ţară să părăsească teritoriul ei. Printre aceste state se află Italia, Ţările de Jos, Belgia, Suedia şi Spania. Anterior, recomandări similare au fost făcute de SUA, Regatul Unit, Letonia, Norvegia, Japonia, Canada şi Israel.
Acuzată de prea multă indulgenţă arătată faţă de Moscova, Germania a ridicat tonul duminică.
Reales duminică în funcţia de preşedinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să reducă tensiunile legate de Ucraina. „Fac apel la preşedintele Putin să slăbească laţul din jurul gâtului Ucrainei şi să ni se alăture în căutarea unei modalităţi de a păstra pacea în Europa”, a declarat Steinmeier.
Kievul cere o întâlnire de urgență cu Rusia și țările OSCE, vrea explicații despre mișcarea de trupe rusești de la granița Ucrainei
Eforturile diplomatice occidentale continuă în această săptămână cu vizite ale premierului britanic Boris Johnson în nordul Europei şi în ţările baltice.
De partea sa, Kievul a cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă cu Rusia, pe care o acuză de încălcarea regulilor OSCE prin faptul că nu a împărtăşit nicio informaţie despre deplasările masive de soldaţi la frontiera ucraineană.