Ministrul israelian al Apărării spune că Macron este o „rușine pentru valorile lumii libere”. Ce acuzații aduce acesta Franței

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul apărării din Israel, Yoav Gallant.
Ministrul apărării din Israel, Yoav Gallant. Foto: Profimedia Images

Ministrul apărării din Israel, Yoav Gallant, l-a catalogat pe preşedintele francez Emmanuel Macron drept „o ruşine pentru naţiunea franceză şi pentru valorile lumii libere” într-o declaraţie postată pe reţelele sociale, după ce guvernul francez a decis să interzică companiilor israeliene să îşi expună produsele militare la târgul Euronaval de la Paris de luna viitoare, relatează POLITICO, potrivit News.ro. El a acuzat Franţa de „punerea în aplicare în mod constant a unei politici ostile faţă de poporul evreu”.

„Decizia de a discrimina industriile de apărare israeliene în Franţa pentru a doua oară ajută duşmanii Israelului în timp de război”, a declarat Gallant, referindu-se la o decizie anterioară a guvernului francez de a exclude firmele israeliene de la un alt târg de armament, în iunie.

„Vom continua să ne apărăm naţiunea împotriva duşmanilor de pe șapte fronturi diferite şi să luptăm pentru viitorul nostru - cu sau fără Franţa”, a declarat Gallant.

Comentariile tranşante sunt cea mai recentă escaladare în războiul declaraţiilor dintre Macron şi guvernul israelian, în timp ce Israelul îşi intensifică atacurile militare în Liban şi Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ripostat marţi, după ce liderul francez a declarat, în timpul unei reuniuni cu uşile închise a Cabinetului francez, că Netanyahu „nu trebuie să uite că ţara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”.

„Un memento pentru preşedintele Franţei: Nu rezoluţia ONU a fost cea care a înfiinţat statul Israel, ci mai degrabă victoria obţinută în Războiul de Independenţă cu sângele luptătorilor eroici, dintre care mulţi au fost supravieţuitori ai Holocaustului - inclusiv în regimul Vichy din Franţa”, a replicat Netanyahu într-o declaraţie.

Macron a solicitat în mod repetat o încetare a focului în Gaza şi a cerut la începutul acestei luni ca ţările să nu mai furnizeze armele pe care Israelul le foloseşte pentru a ţinti enclava asediată. Solicitarea a declanşat o altă replică dură din partea lui Netanyahu, care i-a criticat pe liderii occidentali care fac presiuni pentru un embargo asupra armelor. „Să le fie ruşine”, a spus el.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri