Ministrul de Externe al Franţei, Catherine Colonna, consideră că relaţiile ţării sale cu statele africane „au un viitor frumos”, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Într-un discurs ţinut marţi în faţa ambasadorilor francezi reuniţi la conferinţa lor anuală de la Paris, şefa diplomaţiei a susţinut că „utilizarea populistă ca instrument a unor discursuri anti-franceze, aici sau acolo, nu trebuie să ascundă calitatea şi densitatea relaţiilor noastre în imensa majoritate a cazurilor”.
Ea a evidenţiat atuurile Franţei în Africa, un continent „în plină dezvoltare”, menţionând experienţa firmelor franceze, „excelenţa” universităţilor africane, „creativitatea” culturală şi dinamismul tineretului.
Colonna a subliniat că statele africane sunt „parteneri indispensabili pentru a face faţă numeroaselor probleme comune” şi a adăugat că Franţa susţine integrarea Uniunii Africane în G20, precum şi o poziţie mai importantă a Africii în Consiliul de Securitate al ONU.
Ministrul spune că situaţia de securitate din Niger s-a degradat
Readucând în discuţie criza din Niger, unde Franţa este o ţintă pentru militarii care au luat puterea după puciul din iulie, ea a arătat că „denunţăm lovitura de stat, deoarece în spatele paravanelor de „bună guvernare” şi de „salvare a patriei” nu se află altceva decât negarea democraţiei”
„Trebuie să revenim uneori la realităţi simple: nu există pucişti democraţi, cum nu existau ieri talibani moderaţi”, a mai spus ministrul.
Ministrul a observat că, la o lună după puci, situaţia de securitate din Niger s-a degradat: „Ieri, jihadiştii pierdeau teren. Acum îşi înmulţesc atacurile şi îşi afişează cu mândrie victoriile”.
„Astăzi, Franţa îşi asumă plenar pledoaria pentru o cale grea, cea a revenirii pe deplin la ordinea constituţională din jurul preşedintelui (Nigerului, Mohamed) Bazoum. Facem asta, chiar dacă alţii ezită, din spirit de contradicţie democratică”, a mai spus Colonna, care a conchis că „drumul deschis de acest puci este cel către dezastrul sigur, către riscul de prăbuşire a securităţii în vestul Africii, către agravarea crizelor economice şi sociale”.
Editor : Bianca Chirilă