Rusia a decis în mod intenționat să transforme războiul împotriva Ucrainei într-un război al cerealelor, a spus ministrul german de externe Annalena Baerbock, după reuniunea miniștrilor de externe ai G7 din Germania, relatează CNN.
„Acțiunile Rusiei împiedică livrările, ceea ce duce la o creștere uriașă a prețurilor, nu numai în țara noastră, ci în întreaga lume, și la amenințarea foametei”, a spus Baerbock.
„Nu trebuie să fim naivi. Acestea nu sunt pagube colaterale. Este un instrument ales în mod deliberat într-un război hibrid care se duce acum”, a adăugat ea.
„Rusia pregătește terenul propice pentru noi crize, pentru a slăbi în mod deliberat coeziunea internațională împotriva invaziei Rusiei. Foamete, instabilitate, insecuritate energetică, erodarea valorilor democratice și a drepturilor omului” sunt provocate de agresiunea rusă asupra Ucrainei, a spus Baerbock.
Rusia și Ucraina produc aproape 30% din exporturile globale de grâu. Trupele ruse au furat utilaje agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni și au atacat depozitele de alimente cu artilerie, potrivit mai multor surse. Ministerul Apărării din Ucraina a declarat săptămâna trecută că aproximativ 400.000 de tone de cereale au fost furate de trupele ruse. CNN a urmărit o navă rusă încărcată cu aproape 30.000 de tone de cereale ucrainene, care a fost refuzată în două porturi mediteraneene, înainte de a ajunge în Siria.
„Modul în care acționăm - sau în care nu acționăm, va modela felul în care trăim împreună pentru mulți ani sau poate chiar pentru decenii. De aceea, renunțarea, pasivitatea, ezitarea sau tăcerea nu sunt o opțiune pentru noi”, a spus Baerbock.
Editor : M.B.