Miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria anunță poziție comună în criza cerealelor din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Cereale ucraina
Rusia a acceptat ultima dată prelungirea acordului cu încă două luni, începând de la jumătatea lunii mai. Foto: Profimedia Images

Miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit vineri, în urma unei întâlniri în sistem videoconferință, să acționeze unitar în problema cerealelor ucrainene și să nu mai ia decizii în mod separat, anunță Ministerul Agriculturii de la București.

„În cadrul videoconferinței s-a pus în discuție situația creată pe piețele celor 6 state membre de importul produselor agroalimentare din Ucraina. Prin acesta întâlnire se continuă demersul făcut de Primii Miniștri din Romania, Polonia, Slovacia, Ungaria, respectiv președintele Bulgariei, care au semnat o scrisoare adresată Președintei Comisiei Europene, prin care s-a solicitat luarea unor măsuri concrete în vederea îmbunătățirii situației. În cadrul videoconferinței am convenit ca aceste probleme să nu se abordeze separat, ci în mod unitar de către cele șase state membre”, se arată într-un comunicat remis vineri de Ministerul Agriculturii.

Am agreat cu toții, ca experții noștri să redacteze o informare, pe care să o agreăm la nivel politic după care să fie prezentată atât în cadrul Consiliului de miniștri ai agriculturii din 25 aprilie, cât și transmisă comisarilor europeni pentru agricultura Janusz Wojciechowski și respectiv pentru comerț, Valdis Dombrovskis. Textul informării va fi convenit de comun acord”, mai precizează comunicatul.

Premierii din România, Ungaria, Slovacia, Polonia și președintele Bulgariei au trimis o scrisoare comună adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi cer o serie de măsuri pentru protejarea piețelor interne.

„Am semnat împreună cu omologii mei din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia o scrisoare comună adresată președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prin care propunem un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piață de importurile masive de cereale ucrainene”, anunță Nicolae Ciucă.

Citește și: Slovacia devine al doilea stat din UE care interzice cerealele din Ucraina după ce a găsit pesticide: "Vom informa România și Bulgaria"

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri