Ministerul Afacerilor Externe a acordat vineri o contribuție de 120.000 de euro pentru sprijinirea societății civile și a presei independente din Belarus, precum și pentru Platforma Internațională de Responsabilitate pentru Belarus. Donații similare au fost făcute și anul trecut, România fiind unul dintre susținătorii inițiativelor de consolidre a democrației în Belarus, arată Ministerul de Externe într-un comunicat.
Ministerul de Externe a acordat vineri, ca urmare a deciziei ministrului Bogdan Aurescu, o nouă contribuție voluntară pentru sprijinirea societății civile și a presei independente din Belarus, în valoare de 100.000 euro, respectiv o nouă contribuție voluntară pentru Platforma Internațională de Responsabilitate pentru Belarus (International Accountability Platform for Belarus) în valoare de 20.000 euro, anunță comunicatul ministerului.
Cele două contribuții, totalizând 120.000 euro, au fost oferite din bugetul destinat cooperării internaționale pentru dezvoltare și asistență umanitară pentru anul 2021. Contribuția pentru sprijinirea societății civile și a presei independente din Belarus a fost acordată, ca și în cazul contribuției de anul trecut, prin intermediul organizației European Endowment for Democracy (EED).
„Decizia ministrului Bogdan Aurescu vine în continuarea activității consecvente a diplomației române de susținere a inițiativelor de consolidare a democrației și asigurare a respectării drepturilor omului în Belarus, susținere reiterată, de altfel, de către ministrul român de externe în cadrul întâlnirii avute, în septembrie 2021, cu liderul opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, în marja celei de-a 16-a ediții a reuniunii Forumului Strategic de la Bled (Slovenia)”, potrivit comunicatului MAE.
Anul trecut, România a acordat, tot prin decizia ministrului Bogdan Aurescu, o primă contribuție de 100.000 euro pentru finanțarea proiectelor EED destinate beneficiarilor din Belarus. De asemenea, în prima parte a acestui an a fost transferată o contribuție de 15.000 euro către Platforma Internațională de Responsabilitate pentru Belarus, în vederea sprijinirii eforturilor de documentare a încălcărilor grave ale drepturilor omului produse în Belarus în urma alegerilor prezidențiale din august 2020.
România susține activ inițiativele menite să ajute la consolidarea societății civile și a independenței mass-media din Belarus, care reprezintă piloni esențiali pentru dezvoltarea democratică a acestui stat, mai arată MAE.
Inițiative pentru sprijinirea drepturilor omului
Pe fondul evoluțiilor din Belarus ulterioare scrutinului din 9 august 2020, Comisia Europeană și statele membre UE și-au exprimat susținerea față de societatea civilă și presa independentă din această țară, inclusiv prin acordarea de asistență financiară, precizează MAE.
Organizația European Endowment for Democracy (EED) a fost înființată în anul 2013 de către UE și statele membre, ca entitate independentă cu expertiză în promovarea proiectelor destinate consolidării democrației și drepturilor omului, îndeosebi în Vecinătatea Estică și Sudică ale UE, în Balcanii de Vest și Turcia.
Platforma Internațională de Responsabilitate pentru Belarus (International Accountability Platform for Belarus – IAPB), inițiativă sprijinită și de România, a fost lansată în luna martie 2021, fiind menită să sprijine documentarea și anchetarea încălcărilor grave ale drepturilor omului produse în Belarus în urma alegerilor prezidențiale din această țară, din 9 august 2020.
„Diplomația română contribuie activ la politica Uniunii Europene față de Belarus, sprijinind dialogul cu diverse paliere ale societății belaruse, inclusiv contactele inter-umane, cultural-academice și la nivelul societății civile”, se încheoe comunicatul MAE.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor : B.P.