Mii de oameni s-au adunat sâmbătă în fața sediului televiziunii de stat din Belarus cerând ca protestele să fie mediatizate. Protestatarii au avut bannere pe care scria „Spuneți oamenilor adevărul”, relatează BBC News.
Protestatarii au rămas în stradă, în fața sediului televiziunii, câteva ore, până la lăsarea serii:
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
A fost a șaptea zi când oamenii ies pe stradă pentru a denunța alegerile de duminica trecută prin care președintele Aleksandr Lukașenko și-a asigurat al șaselea mandat, un scrutin pe care protestatarii îl consideră incorect și marcat de fraude.
În ciuda protestelor care au căpătat o amploare din ce în ce mai mare, televiziunea de stat din Belarus nu a transmis niciodată imagini. Tot ce a apărut în spațiul public este din surse independente sau sunt filmări ale unor jurnaliști străini.
În ziua alegerilor, presa de stat din Belarus a transmis numai declarații ale susținătorilor lui Lukașenko. Ulterior, a arătat doar urmările confruntărilor violente ale demonstranților cu forțele de ordine, a dat vina pe protestatari și a făcut apel la populație să nu participe la demonstrații de stradă.
Jurnaliști amenințați după ce și-au dat demisia
Din cauza acoperirii distorsionate a evenimentelor, mai mulți jurnaliști au demisionat în semn de protest. Printre ei, se numără realizatoarea unei emisiuni de la STV, Tatiana Borodkina. În urmă cu câteva zile, ea și familia ei au părăsit țara și au mers în Ucraina. Acolo jurnalista a explicat că era amenințată de forțele de securitate pentru că își dăduse demisia. „Mi-au spus să nu cumva să mă apuc să vorbesc, pentru că a doua zi nu voi mai avea copii”, a povestit Borodkina.
În plus, în jur de 100 de angajați ai televiziunii s-au alăturat protestatarilor, sâmbătă, și spus că au de gând să intre în grevă începând de luni. Deja se semnează o petiție în sprijinul unei astfel de mișcări. „Ca toată lumea, cerem alegeri corecte și eliberarea celor deținuți în timpul protestelor”, a declarat un angajat al televiziunii.
Duminică, „Marșul libertății”
Sâmbătă, au apărut imagini din timpul protestelor care surprind momentul uciderii unui manifestant pașnic. La scurt timp după aceea, președintele Aleksandr Lukașenko a anunțat că a vorbit cu Vladimir Putin, iar liderul de la Kremlin a promis că va ajuta regimul de la Minsk.
Mii de persoane au fost arestate în timpul protestelor, băgate în închisori și torturate. Tot mai multe mărturii apar în acest sens. Oficial, autoritățile au recunoscut că sunt doi morți și sute de răniți, dar bilanțul victimelor ar putea fi mai mare.
Duminică este considerată o zi-cheie. Se împlinește o săptămână de la scrutinul controversat care a scos oamenii în stradă, iar lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, le-a cerut oamenilor să manifesteze pașnic. Oamenii se mobilizează deja să iasă la „Marșul libertății”.
Redactor: Luana Păvălucă