Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a răspuns omologului său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, declarându-se încrezător că problemele din Belarus se vor rezolva, anunță Kremlinul.
"La iniţiativa părţii belaruse, Vladimir Putin a avut o conversaţie prin telefon cu preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Acesta a informat despre situaţia din Belarus după scrutinul prezidenţial. Ambele părţi au exprimat încredere că toate problemele apărute vor fi rezolvate curând", a comunicat Preşedinţia Rusiei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituţiei.
"Ideea centrală este ca actualele probleme să nu fie utilizate în avantajul forţelor distructive care încearcă să afecteze cooperarea benefică dintre cele două ţări în cadrul Uniunii Rusia-Belarus", subliniază Kremlinul.
Cei doi lideri au stabilit să coopereze şi pentru repatrierea în Rusia a 32 de cetăţeni ruşi deţinuţi în Belarus.
"S-a stabilit să fie menţinute contactele normale pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, în interesele fundamentale ale popoarelor fraterne din Rusia şi Belarus", concluzionează Kremlinul.
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat sâmbătă că intenţionează să discute cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, avertizând că protestele masive nu reprezintă o ameninţare doar pentru ţara sa. "Este nevoie să îl contactez pe Vladimir Putin, deoarece ameninţările nu mai vizează doar Belarusul. Apărarea Belarusului nu este nimic mai puţin decât apărarea întregului nostru spaţiu, a uniunii, este un exemplu pentru alţii. Mulţi dintre cei care se plimbă pe străzi nu înţeleg acest lucru", a subliniat liderul autoritarist de la Minsk.
Citește și: Mărturii din centrele de detenție din Belarus: "Forțele de securitate ne-au spus că dacă aveau ordin să ne ardă de vii, o făceau"
Uniunea Europeană a dat undă verde vineri pentru sancţionarea represiunii din Belarus în urma realegerii disputate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko și a acţiunilor de reprimare produse după scrutinul prezidenţial contestat puternic de opoziţie, au declarat oficiali europeni, scrie Agerpres.
"Miniştrii de externe din UE au convenit să-i sancţioneze pe cei responsabili de represiune şi va fi întocmită o listă cu nume", a precizat sursa citată.
Cel puţin nouă state membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeană au cerut instituirea de noi sancţiuni împotriva Belarusului în urma alegerilor prezidenţiale contestate de opoziţie şi a represiunii care continuă împotriva manifestanţilor ce protestează faţă de realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, notează vineri Reuters.
Polonia, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia şi Danemarca au cerut într-o scrisoare comună ''măsuri restrictive împotriva oficialilor'' responsabili pentru desfăşurarea alegerilor încheiate cu realegerea lui Lukaşenko cu circa 80% din voturi şi pentru violenţele împotriva protestatarilor.
Citește și: Povești de groază din Belarus. O mamă și-a găsit fiul la morgă, la televiziune apar protestatari bătuți care spun: „Nu mai fac!”
Editor: Cristina Iancu