Trei bărbați au fost arestați în legătură cu moartea a cel puțin 64 de migranți din ambarcațiunea care s-a rupt în două după ce s-a izbit de stânci, duminică. Anchetatorii au stabilit că ei ar fi cerut câte 8.000 de euro fiecărui migrant care a urcat în barca supraaglomerată.
Migranţii se aflau pe o ambarcaţiune din lemn cu aproape 200 de persoane la bord care s-a spart de stânci, în apropiere de localitatea Steccato di Cutro.
Alberto Lippolis, responsabil al poliţiei din Calabria, a precizat că cei trei, un turc şi doi pakistanezi, au fost identificaţi de supravieţuitori ca "principali vinovaţi ai tragediei", luând decizia de a traversa apele mării din Turcia până în Italia deși condițiile meteo erau nefavorabile.
"Conform primelor investigaţii, aceştia le-ar fi cerut migranţilor circa 8.000 de euro de fiecare pentru călătoria fatală", a menţionat Lippolis.
Până marţi, scafandrii au recuperat corpurile neînsufleţite a 64 de victime, inclusiv 14 copii, iar căutările continuă. Optzeci de oameni au supravieţuit naufragiului, din cei 150 până la 200 câţi se crede că se aflau în barcă.
Ambarcaţiunea plecase la sfârşitul săptămânii trecute din portul Izmir din vestul Turciei, având la bord în cea mai mare parte migranţi din Afganistan, dar şi din Iran, Somalia şi Siria. Ministerul de Externe pakistanez a anunţat că 20 de cetăţeni pakistanezi se aflau de asemenea la bord, dintre care 16 au supravieţuit, iar patru sunt daţi dispăruţi.
Tragedia a intensificat dezbaterea privind migraţia, în Europa şi în Italia, unde noul guvern de dreapta a înăsprit legislaţia privind salvările de pe mare, atrăgându-şi critici din partea ONU şi a altor grupuri.
Într-un interviu difuzat luni de televiziunea publică RAI, şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a dat asigurări că le-a scris instituţiilor UE pentru a cere acţiuni imediate ale blocului vizând oprirea traversărilor. "Cu cât pleacă mai mulţi oameni, cu atât mai mulţi riscă să moară. Singura cale de a reglementa această problemă, în mod serios şi cu umanitate, este de a opri plecările", a declarat ea.
Sute de mii de migranţi au ajuns în Italia cu ambarcaţiuni improvizate în ultimul deceniu, fugind de conflicte şi sărăcia din ţara lor. ONU a înregistrat în cadrul programului său Missing Migrants Project peste 20.000 de decese şi dispariţii în Mediterana Centrală începând din 2014 - peste 220 doar în acest an -, ceea ce face ca această rută a migraţiei să fie considerată cea mai periculoasă din lume
Editor : G.M.