Giorgia Meloni, al cărei partid postfascist Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia, FDI) s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate duminică în Italia, a revendicat conducerea următorului guvern.
Giorgia Meloni: "Nu suntem în punctul final, suntem la punctul de plecare.
Este important să înțelegem că, dacă vom fi chemați să conducem această țară, vom face asta pentru toți. Vom face asta pentru toți italienii, vom face asta cu scopul de a unifica acest popor, de a sublinia ceea ce îl unifică, mai degrabă decât ceea ce îl divizează".
În discursul victoriei, lidera de extrema dreaptă Giorgia Meloni a avut un moderat și a vorbit despre unitate și responsabilitate, într-o aparentă încercare de a liniști Uniunea Europeană și partenerii internaționali.
Formarea unei coaliții de guvernare ar putea dura săptămâni întregi. Dacă Meloni reușește să obțină o majoritate, un guvern va deveni prima femeie premier al Italiei.
Partenerii probabili sunt aliații din campania aelectorală: Liga anti-migranți și euro-sceptică a lui Matteo Salvini și Forza Italia, a fostului premier conservator Silvio Berlusconi.
Viitorul guvern va trebui să gestioneze, în special, criza cauzată de inflaţia galopantă, Italia încovoindu-se deja sub o datorie reprezentând 150% din PIB, cea mai mare rată din zona euro după Grecia.
În această ţară cu instabilitate guvernamentală cronică, experţii sunt deja de acord asupra speranţei scurte de viaţă a coaliţiei victorioase, o căsătorie de convenienţă între trei aliaţi cu ambiţii concurente.
Pentru Giorgia Meloni, "provocarea va fi să-şi transforme succesul electoral într-un leadership guvernamental care să poată dura, aceasta este marea necunoscută", a estimat duminică seară Lorenzo De Sio, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Luiss din Roma.
Giorgia Meloni, fără experienţă guvernamentală în afară de o scurtă perioadă la ministerul pentru tineret (2008-2011), va avea multe de făcut în gestionarea aliaţilor ei obositori şi mult mai experimentaţi: Silvio Berlusconi a fost şef de guvern de mai multe ori, iar Matteo Salvini, ministru de interne şi viceprim-ministru. În dosarul ucrainean, Europa şi aliaţii Italiei, membră a NATO, vor analiza şi repartiţia portofoliilor între cele trei partide. Pentru că dacă Giorgia Meloni este atlantistă şi susţine sancţiunile împotriva Moscovei, Matteo Salvini li se opune.
Editor : G.M.